Sylva-päivä Espan lavalla keräsi runsaasti kuuntelijoita

Kuntoutus ja perheiden tukeminen avainasemassa Sylvan toiminnassa.

Lauantaina 6.6. Espan lavalla tempaistiin syöpää sairastavien lasten ja nuorten hyväksi. Jo perinteeksi muodostunut Sylva-päivä keräsi runsaasti yleisöä kuuntelemaan haastatteluja ja tietoiskuja sekä jammailemaan Tinos-yhteen soittaman 60-luvun musiikin tahtiin.

Sylva-päivän juontanut Sylva ry:n puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi avasi yleisölle Sylvan toimintamuotoja syöpää sairastavien lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä auttamiseksi.

– Syöpäsairaiden lasten vanhemmat perustivat Sylvan 1982, koska he halusivat parannuksia lasten hoito-oloihin ja perheiden sosiaaliturvaan. Alussa, nyt ja tulevaisuudessa toiminnan ytimenä on potilaiden ja heidän perheidensä tukeminen.

Ansiomitali entiselle toiminnanjohtajalle

undefinedPäivän kohokohta oli, kun Sylvan pitkäaikaiselle toiminnanjohtajalle Leena Vasankari-Väyryselle luovutettiin Suomen Syöpäyhdistyksen hopeinen ansiomerkki. Muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyt Vasankari-Väyrynen toimi Sylvan toiminnanjohtajana 23 vuotta. Hän tuli toiminnanjohtajaksi neljä vuotta yhdistyksen perustamisen jälkeen.

– Sylvan talous oli tuolloin pahasti kuralla. Ensimmäinen tehtäväni olikin varainhankinnan käynnistäminen, hän kertoi.

Hänen mottonaan oli koko Sylvan toiminnanjohtajuuden aikana, että mikäli talous ei ole kunnossa, niin mikään ei ole järjestössä kunnossa. Olennaista Sylvan toiminnassa on alusta saakka ollut kuntoutuksen sekä erilaisen tukimuotojen tarjoaminen syöpään sairastuneille lapsille, nuorille ja heidän perheilleen.

– Merkittäväksi palvelumuodoksi ovat muotoutuneet Sylvan tarjoamat sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssit sekä lomat.

Vasankari-Väyrynen korosti, että 1980-luvun alussa tarvittiin myös tietoa lasten syövistä, koska suomenkielistä materiaalia ei ollut saatavilla. Ensimmäisen suomalaisten asiantuntijoiden tekemän oppaan, Lasten leukemiat, Sylva julkaisi 1987. Tiedotustoiminta on ollut Sylvassa poikkeuksellisen ansioitunutta. Järjestömaailma on palkinnut Sylvan monesti ja myös valtiovalta antoi yhdistykselle tiedonjulkistamispalkinnon. Sylva-lehti on syntynyt ensin tiedotteiden muodossa 1988 ja nykyisenkaltaisena lehtenä 1998.

Joogaa, hyväntekeväisyyspyöräilyä ja kokemuspuheenvuoroja

undefinedHidastamo-yrityksen perustaja Sanna Iranta esitteli Sylva-päivään osallistuneille iRest® Yoga Nidra-meditaatioharjoitusta, jolla on saatu hyviä tuloksia muun muassa stressinhallinnassa. Sylva-päivään pyöräili myös Team Rynkeby Finland kertomaan heinäkuun hyväntekeväisyyspyöräilyreissustaan Pariisiin, sekin jo perinteeksi muodostunut konkreettinen toimintamuoto Sylvan hyväksi. Sylvan ja syöpäsairaiden lasten ja nuorten hyväksi pyöräilevän vapaaehtoisjoukkue Team Rynkeby Finlandin yli satapäinen tiimi starttaa kohti Pariisia Helsingin Narinkkatorilta torstaina 2. heinäkuuta. Suomesta Saksaan suuntautuvan lauttamatkan jälkeen Team Rynkeby aloittaa matkansa kohti Pariisia.

Syöpää sairastavista lapsista, nuorista sekä heidän perheistään kertovan Taistelutarinat-valokuvanäyttelyn tehnyt valokuvaaja Lari Järnefelt kertoi näyttelyn synnystä. Oman taistelutarinansa Sylva-päivässä kertoi kuusamolainen Tanja Pohjola Eemil-poikansa kanssa. Eemil Pohjola sairastui vuonna 2006 akuuttiin myelooniseen leukemiaan, josta nyttemmin 10-vuotias poika on parantunut.

Sylvan tukihenkilöt ja syöpäsairaiden lasten vanhemmat toimivat Sylva-päivän aikana lipaskerääjinä ja myivät Sylvan tuotteita. Sylvan maskotti Tapiiri viihdytti yleisöä, moni lapsi halusi halata Tapiiria tai tanssia Tapiirin kanssa.

teksti ja kuvat: Reetta Ahola