Kansanedustajilta kirjallinen kysymys ja toimenpidealoite psykososiaalisen tuen turvaamiseksi nuorille syöpään sairastuneille

Sylva ry ja Suomen Syöpäpotilaat ry järjestivät yhteistyössä 8.5.2017 vaikuttajaseminaarin eduskunnan Kansalaisinfossa. Seminaari on osa Sylvan valtakunnallista Fuck Cancer -kampanjaa.

Sylva ry:n ja Suomen Syöpäpotilaat ry:n yhteistyöseminaarissa keskusteltiin syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten kohtaamista epäkohdista ja mietittiin ratkaisuja niiden korjaamiseksi.

Tilaisuuden aikana kuultiin puheenvuoroja niin syövän sairastaneilta nuorilta aikuisilta kuin asiantuntijalääkäreiltäkin. Fuck Cancer -kampanjassa tarinansa jakaneet Jutta ja Glenn kertoivat omista sairastamiskokemuksistaan. Lisäksi kuultiin HYKS Syöpäkeskuksen johtavan ylilääkärin, dosentti Johanna Mattsonin kommenttipuheenvuoro sekä lääketieteen tohtori Andreina Keron esitys myöhäisvaikutuksista ja jälkiseurannan tarpeesta.

Puheenvuoroissa nousi esiin selvästi se, miten yksin ja ilman tukea nuori syöpään sairastunut usein jää hoitojen päätyttyä. Vaikka fyysisesti sairaus olisi hoidettu, jättää se silti jälkeensä paljon erilaisia tunteita ja ajatuksia, joiden käsittelyssä tarvitaan usein apua.

Puheenvuorojen jälkeen seminaarissa käytiin paneelikeskustelu syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten kohtaamista haasteista sekä kattavan myöhäisseurannan ja psykososiaalisen tuen puutteesta. Paneelissa omia näkemyksiään toivat esille kansanedustaja Anders Adlercreutz (r.), kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.), kansanedustaja Arja Juvonen (perus.), kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.), poliittinen sihteeri Terhi Peltokorpi (kesk.) ja kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.).

Paneelissa oltiin yksimielisiä siitä, että sairaanhoidossa tarvitaan kokonaisvaltaista näkemystä nuoren syöpään sairastuneen hoitopolusta. Seminaarissa puhunut dosentti Mattson summasi, että Suomessa tarvitaan valtakunnallinen laatusuositus, joka sisällyttää myös psykososiaalisen tuen osaksi hoitoa.

Seminaarin päätteeksi päästiin myös sanoista tekoihin, kun kaikki panelistit lupasivat viedä laatusuositusten luomista eteenpäin myös eduskunnassa. Kansanedustaja Sarkomaa lupasi ottaa päävastuun asian edistämisessä. Lopputuloksena panelistit lupasivat tehdä sekä kirjallisen kysymyksen että toimenpidealoitteen psykososiaalisen tuen turvaamiseksi nuorille syöpään sairastuneille.