Nuorten aikuisten syöpäsairaudet

Joka vuosi keskimäärin 600 nuorta aikuista sairastuu Suomessa syöpään. Alle 35-vuotiaiden yleisimmät syöpätyypit ovat muun muassa leukemiat, lymfoomat, erilaiset aivokasvaimet ja sarkoomat.

Noin joka kolmas sairastuu elämänsä aikana syöpään Suomessa. Syöpäsairaudet ovat edelleen yleisin kuolemansyy heti verenkiertoelinten sairauksien jälkeen – lähes joka viidennen suomalaisen kuolinsyy on pahanlaatuinen kasvain. Yhä useampi syöpä on kuitenkin parannettavissa, kiitos korkealaatuisten ja jatkuvasti kehittyvien syöpähoitojen.


undefinedSyövät ovat yleisesti ottaen harvinaisia alle 35-vuotiailla nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Joka vuosi noin 80 nuorta eli 15–19-vuotiasta sairastuu syöpään, mutta heistä toipuu yli 90 prosenttia. Nuoreksi aikuiseksi määritellään puolestaan nykyään 18–35-vuotiaat. Tässä ikäryhmässä uusien syöpätapauksien määrä on keskimäärin 600 tapausta vuodessa ja myös tässä ikäryhmässä tavallisimmat syövät ovat hyvin pitkälti parannettavissa.

 

Yleisimmät syöpätyypit


Nuorten ja nuorten aikuisten syöpätyypit poikkeavat selkeästi vanhempien ikäryhmien syövistä. Yleisimpiä ovat leukemiat, lymfoomat eli imusolmukesyövät (erityisesti Hodgkinin lymfooma mutta myös Non-Hodgkin-lymfooma), erilaiset aivokasvaimet (erityisesti glioomat ja meningeoomat), luu- ja pehmytkudossarkoomat eli tukikudossyövät, ihomelanooma  sekä miehillä kivessyöpä ja naisilla rintasyöpä, kilpirauhassyöpä sekä kohdunkaulansyöpä.


undefinedPään ja kaulan alueen syövät ovat yleistyneet nuorten aikuisten keskuudessa viime vuosina – niistä on tullut jo kuudenneksi yleisin syöpätyyppi Suomessa. Esimerkiksi kurkkusyövässä edelleen suurimmat riskitekijät liittyvät elintapoihin, kuten tupakointiin ja runsaaseen alkoholinkäyttöön, mutta erityisesti papilloomavirustartunnat ovat myös lisänneet riskiä.


Vaikka tietyt syöpätyypit ovat lisääntyneet viime vuosien aikana, yleisellä tasolla alle 35-vuotiaiden syövät eivät kuitenkaan ole lisääntyneet tai vähentyneet merkittävästi.

 

Riskitekijät ja oireet


Elämäntapavalinnat ja sukutausta vaikuttavat riskiin sairastua syöpään myös nuorilla aikuisilla.


Yleisin riskitekijä on tupakka, mutta myös alkoholi vaikuttaa vahvasti joidenkin syöpätyyppien syntyyn. Lisääntyvä ylipaino ja liikkumattomuus ovat yhä kasvavissa määrin riskitekijöitä eri syöpätyyppien synnyssä.


undefinedJoissakin suvuissa kulkee geenivirheitä, jotka voivat lisätä riskiä sairastua tiettyihin syöpätyyppeihin (esimerkiksi rintasyöpä ja suolistosyöpä). Jos sukuanamneesi viittaa vahvaan geeniriskitekijään eli tietyn syövän perinnöllisyyteen, myös oireettomia henkilöitä voidaan tutkia tietyin edellytyksin. Tällöin on mahdollista havaita kehittynyt tai kehittymässä oleva syöpä jo varhaisemmassa vaiheessa tai estää syövän syntyminen jopa kokonaan.


Syöpä ei ilmene minään yhtenä oireena, vaan oireet ovat hyvin vahvasti sidoksissa syöpätyyppiin – onko kyse esimerkiksi kasvain- tai verisairaudesta. Syöpä voi tosin oireilla myös pelkästään sinnikkäinä, pitkällisinä yleisoireina, esimerkiksi jatkuvana voimattomuutena, uupumuksena tai vilutuksena.

 

Hoidot ja ennuste


Nuorten ja nuorten aikuisten syöpiä hoidetaan pääosin samoilla tavoin kuin lasten ja aikuisten syöpiä. Yleisimpiä hoitomuotoja ovat leikkaushoito, solunsalpaaja- eli sytostaattihoidot, sädehoito sekä kantasolusiirrot. Uusia hoitomuotoja kehitetään jatkuvasti, esimerkiksi biologisia ja geeniterapiaan perustuvia hoitoja.


undefinedPotilaan ennustetta parantaa aina huomattavasti se, että syöpä havaitaan tarpeeksi ajoissa ja myös hoito aloitetaan riittävän varhaisessa vaiheessa. Nuoremmilla syöpäpotilailla eduksi lasketaan myös se, että he ovat yleensä muutoin perusterveitä, eikä heillä ole muita sairauksia syövän lisäksi. Tällöin myös hoito on helpompaa ja rankoistakin hoidoista toipuu paremmin.

 

Syöpähoidoista mahdollisesti aiheutuvien pitkäaikaishaittojen havaitseminen ja hoitaminen on osa hyvää syövän hoitoa.

 

Lähteet ja lisätietoja:

 

Kaikki syövästä - yleistä tietoa syövän synnystä, oireista, tutkimuksista ja syöpätaudeista

 

Suomen Syöpärekisteri - tilastotietoa Suomessa vuodesta 1953 alkaen todetuista syöpätapauksista

 

Suomen Syöpäpotilaat ry - valtakunnallinen syöpäpotilaiden etujärjestö

 

Nuoren syöpäpotilaan selviytymisopas - tietoa ja tukea, pdf-muodossa