Vertaistukihenkilöksi toisille: Haluatko tsempata muita?

Moni syövän kanssa elävä nuori kaipaa tukea saman ikäiseltä, joka on itse käynyt läpi sairauden. Vertaistukihenkilönä voit itse olla toisille esimerkkinä siitä, että lapsuuden tai nuoruuden syövästä voi selvitä ja elämä voi jatkua.

Vertaistukihenkilöt toimivat tukena vielä syöpähoidoissa oleville tai jo parantuneille lapsille ja nuorille, jotka kaipaavat keskusteluseuraa tai muunlaista tukea arkeensa. Vertaistuki perustuu vapaaehtoisuuteen ja haluun auttaa muita sairastuneita. Kyseessä on tukisuhde, joka on ihmissuhde - ei ammatillinen tai ystävyyssuhde. Vertaistukihenkilöitä sitoo vaitiolovelvollisuus.

Vertaistukihenkilön kanssa voi keskustella mistä tahansa, pelailla pelejä, käydä elokuvissa – aina ei ole pakko puhua sairaudesta. Vertaistukihenkilöt tekevät vapaaehtoistyötään porukassa, jossa vaikeatkin asiat on helppo jakaa.

Vertaistukitoiminta ei ole terapiaa vaan tuettavan rinnalla kulkemista. Tarkoituksena ei ole olla tuettavalle psykologi, lääkäri tai pappi, vaan vertainen. Eli ihminen, joka on itse kokenut samat asiat ja tietää mitä toinen käy läpi. Monissa tilanteissa riittää, kun vain on läsnä ja kuuntelee.

Sylvan vertaistukihenkilökoulutus

Sylvan vertaistukihenkilökoulutukseen tulevat nuoret ovat 18-vuotta täyttäneitä. He ovat itse sairastaneet syövän ja selviytyneet siitä.

Vertaistukihenkilöiden viikonloppukurssit koostuvat paitsi käytännön koulutuksesta myös rennosta yhdessäolosta ja ajatustenvaihdosta. Kouluttautuminen on maksutonta. Vertaistukihenkilöinä toimivat saavat lisäksi säännöllistä työnohjausta.

 

”Syöpä vaikuttaa voimakkaasti läheisiin ihmissuhteisiin, sillä sairauskamppailun seuraaminen vierestä on raskasta sairastuneen nuoren perheelle. Syöpä sanana saattaa karkottaa osan ystävistä ja tuttavista. Sylvan toiminnalla ja saman kokeneiden vertaistuella on ollut suuri merkitys omassa selviytymisessäni. Siksi olen halunnut myös auttaa muita samassa tilanteessa olevia lapsia ja nuoria toimimalla itse vertaistukihenkilönä.”

- Anna-Elina, sairastanut Hodgkinin lymfooman

 

Tiedot tulevista kursseista löydät tapahtumakalenterista. Tulethan mukaan!