Siirry suoraan sisältöön

Asuminen

Vakava sairastuminen voi vaikuttaa myös asumisjärjestelyihin.

Vakava sairastuminen ja siihen liittyvät hoidot vaikuttavat kaikkiin elämänalueisiin. Hoidoissa käyminen voi olla hankalaa, jos hoitopaikka on kaukana kotoa. Työt tai opiskelut voivat mennä katkolle, eikä rahaa tule enää totutulla tavalla.

Yksinasujalle sairastuminen tarkoittaa helposti asumisen uudelleenjärjestelyä. Raha ei ole ainoa syy miettiä sairausajan asumista uudelleen. Sairaana yksin asuminen voi olla vaikeaa, kun arkeen tarvitsee apua.

Jotkut jo omilleen muuttaneet nuoret päättävät muuttaa väliaikaisesti takaisin vanhemman tai vanhempien luokse ja valita hoidon heitä lähellä olevassa yliopistosairaalassa. Yhdessä asuminen helpottaa elämää, kun apu ja tuki on lähellä.

Tukiverkostot käyttöön sairauden aikana

Vanhempien luo muuttaminen ei kuitenkaan ole mahdollista kaikille. Sairastuessa oma lähipiiri kannattaa miettiä läpi myös asumisen ja arjen näkökulmasta. Keneltä voit saada apua, jos tilanteesi sitä vaatii? Olisiko väliaikainen yhdessäasuminen mahdollista jonkun läheisesi kanssa tai minkälaista muuta tukea lähipiirisi voisi tarjota kotona selviämiseen?

Joskus yliopistosairaaloilla ja paikallisilla Syöpäyhdistyksillä on omia asuntoloita ja asuntoja, joita voidaan tarjota muualta syöpähoitoihin tulevien potilaiden käyttöön. Niitä kannattaa kysyä siitä yliopistosairaalasta, jossa käyt hoidossa tai paikallisesta syöpäyhdistyksestä. Myös yleishyödyllisiltä yhdistyksiltä ja seurakunnilta voi löytyä vapaita asuntoja.

Pienituloiset ja opiskelijat saavat tukea asumiseen Kelalta myös sairauden aikana.  Yleisestä asumistuesta saat lisätietoa Kelan verkkosivuilta.

Myös kunnilta voi saada tukea asumiseen sairastamisen aikana. Poikkeuksellisessa sairastumistilanteessa voit olla oikeutettu esimerkiksi kaupungin tai kunnan vuokra-asuntoon. Jos asumistilanteesi menee vaikeaksi, kannattaa ottaa yhteyttä oman kaupungin tai kunnan asuntotoimistoon.