Siirry suoraan sisältöön

Kuka minä olen?

Syöpään sairastuminen vaikuttaa nuoren ihmisen käsitykseen omasta itsestään ainakin väliaikaisesti, ellei jopa pysyvästi. Terveen identiteetti vaihtuu yhtäkkiä sairaan identiteettiin.

Syöpä on seuralainen, joka muuttaa elämää ja itseä. Joillakin se pysyy mukana vielä senkin jälkeen, kun itse sairaus on selätetty. Kroonista syöpää sairastavilla syöpä on elinikäinen matkakumppani. Tällöin sairaudesta muodostuu väkisinkin osa omaa identiteettiä.

Syövän kanssa eläessä on tärkeää kuitenkin muistaa, että sinä et ole sairaus, vaan sairaus on sinussa. Tämä ajatus voi kantaa silloin, kun syöpä tuntuu valtaavan koko elämän.

Syövän oireet ovat fyysisiä ja psyykkisiä

Syöpä muuttaa yleensä paitsi fyysistä olemusta ja ulkonäköä – leikkausarvet, hiustenlähtö, laihtuminen, lihominen, turvotus – myös psyykkistä olotilaa. Syövän oireet ovat siis sekä fyysisiä että psyykkisiä

Sairauden aikana voi tulla pelkotiloja, vihantunteita, jatkuvaa alakuloa, unettomuutta, masennusta ja kykenemättömyyttä hoitaa tavallisia asioita. Normaalisti positiivinen ihminen voi muuttua negatiiviseksi – tai toisin päin. Kaikenlaiset reaktiot ovat luonnollisia ja ennen kaikkea yksilöllisiä.

Ei ole tavatonta, että joku kokee syövän voimavarana, vaikka se kuulostaakin kummmalliselta. Syöpä voi olla sysäys kohti omaa aitoa itseä ja oman näköistä elämää, kun turhat asiat karsiutuvat pois.

Erilaiset tunteet ja vaiheet kuuluvat sairastamiseen. Niitä ei aina tarvitse ymmärtää, mutta niiden kanssa täytyy elää. Se vaatii aikaa, työtä ja tukea.

Syövän hoito ei ole pelkkiä sytostaatteja ja sädehoitoa

Psykososiaalinen tuki on tärkeä osa syövän hoitoa ja erityisesti olennaista lääketieteellisen hoidon loputtua. Voit saada keskusteluapua sinua hoitavalta taholta, julkisen terveydenhuollon piiristä tai esimerkiksi sairauteesi liittyvästä yhdistyksestä tai oman alueesi syöpäyhdistyksestä.

Myös Sylva tarjoaa keskusteluapua. Nuorten ja nuorten aikuisten asiantuntijan kanssa voi keskustella ja hän auttaa muiden tukimuotojen etsimisessä. Sylvan kautta voit saada vertaistukea esimerkiksi somessa tai erilaisilla kursseilla ja tapaamisissa. Lisätietoja Palvelut-osiostamme.

Sairastettu syöpä ja siihen liittyvät rankat hoidot voivat jättää jälkeensä myöhäishaittoja, jotka näkyvät jokapäiväisessä arjessa. Näihin sinulla on oikeus saada hoitoa, joko hoidostasi vastuullisesta yliopistosairaalasta, keskitetyltä myöhäisseurantapoliklinikalta, asuinkuntasi terveyskeskuksesta, opiskeluterveydenhuollosta tai työterveyshuollosta.

Lisätietoja:

Nuoren syöpäpotilaan selviytymisopas (PDF)

Syövästä ja siihen liittyvistä tunteista

Syövästä ja seksuaalisuudesta (PDF)

Vertaistukea nuoret aikuiset syöpäpotilaat -verkostosta