Siirry suoraan sisältöön

Palvelut nuorille aikuisille

VOIMAA hyvään arkeen syövästä huolimatta. Sylva tukee nuoria aikuisia syöpään sairastuneita järjestämällä matalan kynnyksen toimintaa, vertaistukiviikonloppuja, vapaamuotoisia tapaamisia ja Fuck Cancer -tapahtumia.

Sylvan VOIMA-toiminnan tavoitteena on, että sairastunut ja hänen läheisensä voivat hyvin vaikeasta tilanteesta huolimatta. VOIMA-toiminnan kautta heille rakentuu sairauden ja hoitojen aikana polku, jonka varrella syöpään sairastunut ja hänen läheisensä saavat tavoitteellista ja ammatillista tukea omien voimavarojensa löytämiseksi.

Sylva toimii syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten tukena järjestämällä kursseja, vapaamuotoisia tapaamisia kuten Fuck Cancer -kahveja sekä viestimällä aktiivisesti verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Löydät meidät somesta (instagram ja facebook) Fuck Cancer Suomi-nimellä.

Ota yhteyttä Niinaan (050 477 9598 / niina.vilkman@sylva.fi) mikäli kaipaat lisätietoa Sylvan nuorten aikuisten toiminnasta.

Sylvalla on myös ollut vuonna 2016 aloitetun Fuck Cancer -kampanjan myötä vahvasti edunvalvonnallisia tavoitteita liittyen nuorten aikuisten syöpäpotilaiden aseman parantamiseen. Niistä moni on jo toteutunut: Sylva ry:n ja Suomen Syöpöpotilaat ry:n aktiivisen vaikuttamisen ansiosta kansanedustajat tekivät kirjallisen kysymyksen paitsi psykososiaalisen tuen tarjoamisesta myös valtakunnallisen myöhäisseurannan järjestämisestä vuonna 2017.

Tämän lisäksi Sylva teki yhteistyötä 2017-2019 HUS Syöpäkeskuksen kanssa pilottiprojektissa, jonka tarkoituksena oli tarjota toimintaterapiapalveluita kaikille syöpään sairastuneille nuorille aikuisille HUS:in alueella.

Tuki ja neuvonta

Suomessa syöpään sairastuu vuosittain noin 700 nuorta ja nuorta aikuista (18–35 -vuotiaat). Terveyden menettämisen lisäksi vakavalla sairaudella voi olla monenlaisia vaikutuksia nuoren elämän eri osa-alueisiin.

Syöpään sairastuminen nuorena aikuisena vaikuttaa monen fyysiseen ja henkiseen jaksamiseen, opis­keluun ja työssä käymiseen sekä vapaa-ajan viettoon ja läheisiin ihmissuhteisiin.

Sairastuminen ei siltikään pysäy­tä koko elämää, vaikka uusi ja äkillinen elämäntilanne saattaakin hämmentää sekä aiheuttaa monenlaisia tunteita. Sairauden kanssa ei tarvitse jäädä yksin tai yrittää pärjätä omin avuin. Me Sylvassa olemme tukenasi. Tuemme sinua jaksamaan arjessa ja annamme toivoa muuttuneessa elämäntilanteessa. Tukemme ei ole lääketieteellistä tai sairauteen liittyvää neuvontaa, vaan kyse on psykososiaalisesta tuesta. Tuki voi tapahtua puhelimitse tai tapaamisissa ajanvarauksella.

Kurssit

Ammatillista- ja vertaistukea sekä virkistäytymistä kursseilta!

Kurssit ovat syöpään sairastuneita nuoria aikuisia varten. Sylvan nuorten kurssit ja vertaisviikonloput ovat osallistujille ilmaisia. Joissain tapauksissa osallistujat maksavat itse matkakulunsa kurssipaikkaan, mutta useimmiten myös matkakulut korvataan. Kaikki Sylvan toiminta on siirretty verkkoon ainakin kevään 2021 ajaksi.

Vertaistukea tapahtumista ja tapaamisista

Valtakunnalliset Fuck Cancer- kahvit järjestetään kerran kuussa verkossa. Kevään 2021 päivämäärät ovat: 27.1., 24.2., 24.3., 20.4., 19.5. Osallistumisohjeet löydät tapahtumakalenterista.

Kerran kuussa on mahdollisuus myös päästä juttelemaan vertaisten kanssa chatiin. Nuorten aikuisten vertaischat järjestetään Hyvä Kysymys-sivustolla. Kevään 2021 chatit järjestetään:  3.2., 3.3, 31.3., 28.4., 26.5. Osallistumisohjeet löydät tapahtumakalenterista.

4.9.2021 järjestetään virtuaalinen Fuck Cancer -juoksun, jonka tuotoilla tuetaan Sylva ry:n työtä syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten hyväksi.

Sylvan hallituksen, perheiden ja nuorten yhteen kokoamiseen tarkoitetut kevätpäivät järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla yhteistyössä jonkin paikallisen vanhempainyhdistyksen tai -kerhon kanssa. Kevätpäivillä harrastetaan, liikutaan, syödään hyvin ja vietetään aikaa yhdessä. Kevätpäivien yhteydessä järjestetään Sylvan vuosikokous, jossa yhdistykselle valitaan hallitus.