Palvelut nuorille aikuisille

VOIMAA hyvään arkeen syövästä huolimatta. Sylva tukee nuoria aikuisia syöpään sairastuneita järjestämällä matalan kynnyksen toimintaa, vertaistukiviikonloppuja, vapaamuotoisia tapaamisia ja Fuck Cancer -tapahtumia.

Sylvan VOIMA-toiminnan tavoitteena on, että sairastunut ja hänen läheisensä voivat hyvin vaikeasta tilanteesta huolimatta. VOIMA-toiminnan kautta heille rakentuu sairauden ja hoitojen aikana polku, jonka varrella syöpään sairastunut ja hänen läheisensä saavat tavoitteellista ja ammatillista tukea omien voimavarojensa löytämiseksi.

Sylva toimii syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten tukena järjestämällä kursseja, vapaamuotoisia tapaamisia kuten Fuck Cancer -kahveja sekä viestimällä aktiivisesti verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Nuorille aikuisille on myös erikseen oma sivusto, Fuck Cancer, mistä voi lukea sairastuneiden tarinoita sekä siihen liittyvä Facebook-tili.

Sylvalla on myös ollut vuonna 2016 aloitetun Fuck Cancer -kampanjan myötä vahvasti edunvalvonnallisia tavoitteita liittyen nuorten aikuisten syöpäpotilaiden aseman parantamiseen. Niistä moni on jo toteutunut: Sylva ry:n ja Suomen Syöpöpotilaat ry:n aktiivisen vaikuttamisen ansiosta kansanedustajat tekivät kirjallisen kysymyksen paitsi psykososiaalisen tuen tarjoamisesta myös valtakunnallisen myöhäisseurannan järjestämisestä vuonna 2017.

Tämän lisäksi Sylva on tehnyt yhteistyötä syksystä 2017 alkaen HUS Syöpäkeskuksen kanssa pilottiprojektissa, jonka tarkoituksena on tarjota toimintaterapiapalveluita kaikille syöpään sairastuneille nuorille aikuisille HUS:in alueella. Kokeilu on tarkoitus laajentaa kattamaan koko Suomen.

 

Tuki ja neuvonta

Suomessa syöpään sairastuu vuosittain noin 700 nuorta ja nuorta aikuista (18–35 -vuotiaat). Terveyden menettämisen lisäksi vakavalla sairaudella voi olla monenlaisia vaikutuksia nuoren elämän eri osa-alueisiin.

Syöpään sairastuminen nuorena aikuisena vaikuttaa monen fyysiseen ja henkiseen jaksamiseen, opis­keluun ja työssä käymiseen sekä vapaa-ajan viettoon ja läheisiin ihmissuhteisiin.

Sairastuminen ei siltikään pysäy­tä koko elämää, vaikka uusi ja äkillinen elämäntilanne saattaakin hämmentää sekä aiheuttaa monenlaisia tunteita. Sairauden kanssa ei tarvitse jäädä yksin tai yrittää pärjätä omin avuin. Me Sylvassa olemme tukenasi. Tuemme sinua jaksamaan arjessa ja annamme toivoa muuttuneessa elämäntilanteessa. Tukemme ei ole lääketieteellistä tai sairauteen liittyvää neuvontaa, vaan kyse on psykososiaalisesta tuesta. Tuki voi tapahtua puhelimitse tai tapaamisissa ajanvarauksella.

Ajanvaraus tapaamiseen tai puhelinaikaan: kuntoutustyön asiantuntija Anna-Elina Rahikainen, 050 3828 780.

 

Kurssit

Ammatillista- ja vertaistukea sekä virkistäytymistä kursseilta!

Kurssit ovat syöpään sairastuneita nuoria aikuisia varten. Sylvan nuorten kurssit ja vertaisviikonloput ovat osallistujille ilmaisia. Joissain tapauksissa osallistujat maksavat itse matkakulunsa kurssipaikkaan, mutta useimmiten myös matkakulut korvataan. Löydät ajankohtaiset tiedot tulevista kursseista tapahtumakalenterista.

 

Vertaistukea tapahtumista ja tapaamisista

Tule tapaamaan muita nuoria aikuisia, juttelemaan ja hengaamaan yhdessä Sylvaan. Fuck Cancer -kahvit joka kuun viimeinen keskiviikko klo 18-20. Tule kun sinulle sopii, ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Voit tulla vain hetkeksi tai viipyä pidempään.

Huhtikuussa 2018 Sylvan tiloissa alkaa myös ilmainen jooga syövän sairastaneille tai syöpään sairastaville, lue lisää täältä ja tule rohkeasti mukaan.

Sylva järjestää huhtikuussa Fuck Cancer -kuukauden, jonka ensisijainen tarkoitus on levittää tietoutta paitsi syöpään sairastuneiden nuorten ja nuorten aikuisten tilanteesta ja eri syöpäsairauksista myös tarjota vertaistukea saman kokeneille.

Sylvan hallituksen, perheiden ja nuorten yhteen kokoamiseen tarkoitetut kevätpäivät järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla yhteistyössä jonkin paikallisen vanhempainyhdistyksen tai -kerhon kanssa. Kevätpäivillä harrastetaan, liikutaan, syödään hyvin ja vietetään aikaa yhdessä. Kevätpäivien yhteydessä järjestetään Sylvan vuosikokous, jossa yhdistykselle valitaan hallitus.