Siirry suoraan sisältöön

Jotta kaikki saisivat tarvitsemansa tuen, meidän täytyy tietää enemmän.

Suomessa syövän hoidon lääketieteellinen hoitopolku on tarkkaan määritelty, mutta psykososiaalista tukea ei ole samalla tavalla standardisoitu. Lääketieteellisen hoidon rinnalla kuitenkin tarvitaan entistä täsmällisempää ja kohdistetumpaa psykososiaalista tukea.

Viimeisen 50 vuoden aikana selviytymisen todennäköisyys lapsuusajan syöpäsairauksista on kasvanut huikeasti. Tällä hetkellä lapsena sairastettujen syöpien eloonjäämistodennäköisyys viisi vuotta diagnoosin jälkeen on noin 80 prosenttia. On elintärkeää, että lapset saavat diagnoosista lähtien sellaista tukea, mikä mahdollistaa heille hyvän elämänlaadun sekä sairauden aikana että sen jälkeen.*

Sylva-säätiön tutkimukset keskittyvät psykososiaalisen tuen tarkasteluun. Haluamme ymmärtää mitä ja millaista tukea läheiset, vertaiset, sairaalat, sairaanhoitopiirit ja kunnat tarjoavat ja järjestävät ja millainen vaikutus tuella on potilaaseen ja tämän läheisiin. Psykososiaalisen tuen lisäksi tarkastelemme erilaisia lapsuusajan syöpään liittyviä talousvaikutuksia.

Elokuussa 2020 säätiön tutkimusjohtajana aloitti Antti Karjalainen. Hän on valmistunut 2005 Bristolin yliopistosta filosofian tohtoriksi (PhD) ja toiminut urallaan muun muassa ajatushautomossa Lontoossa, järjestösektorilla sekä kulttuurin johtotehtävissä.

* Askins & Moore (2008): Psychosocial support of the pediatric cancer patient: Lessons learned over the past 50 years

Kuuntele podcast, jossa Antti Karjalainen kertoo tutkimustoiminnasta: