Suoraan sisältöön

Varasithan jo aikasi, puhuminen auttaa jaksamaan

Lapsen sairastuttua vakavasti perheen arki jatkuu muuttuneena. Alkuvaiheessa sairauden hoitoon liittyvät asiat täyttävät ja rytmittävät perheen arjen.

Uudessa tilanteessa uusien asioiden opettelu vie aikaa ja vanhemman omat epävarmuuden tunteet sysätään helposti syrjään, jotta jaksaisi.

Askarruttavia asioita on paljon

Vanhempien mieltä askarruttavat lapsen sairauden ja oman pelontunteen rinnalla myös monenlaiset muut asiat, kuten terveet sisarukset, puolison jaksaminen, parisuhde, isovanhempien suhtautuminen ja jaksaminen, perheen talous, koulunkäynti, epävarma ja ennakoimaton tulevaisuus ja se mihin voi turvata, kun kaikki on epävarmaa.

Nämä kaikki ovat yksittäisinäkin suuria asioita. Yleensä arjessa ne nousevat luonnollisessa tahdissa käsiteltäväksi, mutta lapsen sairastuttua ne aktivoituvat vanhemman mielessä usein yhtäaikaisesti. Tämä on luonnollinen ja tyypillinen reaktio kriisissä.

Kun mikä tahansa edellä mainituista aiheista omassa vanhemmuudessa mietityttää, kannattaa se stressi purkaa mahdollisimman nopeasti asiantuntijan kanssa.

Sylvalta voi tilata ajan tukikeskusteluun

Juuri tätä tarvetta varten Sylva tarjoaa keskusteluaikoja lapsiperhetyön asiantuntijalle ja perheterapeutille.

Lapsen vakava sairaus vaatii vanhemmalta paljon jaksamista. Hoito ja toipuminen on pitkä prosessi, jonka aikana vanhempi käy läpi monenlaisia huoliajatuksia. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ja nopeammin sen hetkisiin ajatuksiin hakee tukea, sitä paremmin itse voi ja jaksaa arjessa.

Ei ole asiaa, josta ei kannattaisi puhua. Se, että uskaltaa keskustella, lujittaa luottamusta omiin voimavaroihin, vähentää pelkoa ja antaa voimaa huolehtia itsestä ja muista.

Sylva tarjoaa monentyyppistä tukea verkossa, mutta joskus on helpompi aloittaa keskustelemalla omasta tilanteestaan kahden kesken asiantuntijan kanssa ja jatkaa siitä ryhmämuotoiseen toimintaan.

Ethän jää ajatustesi kanssa yksin, olemme täällä sinua varten!

Riikka Ranta

Riikka työskentelee Sylvassa lapsiperhetyön asiantuntijana