Suoraan sisältöön

Varasithan jo aikasi, puhuminen auttaa jaksamaan

Lapsen sairastuttua vakavasti perheen arki jatkuu muuttuneena. Alkuvaiheessa sairauden hoitoon liittyvät asiat täyttävät ja rytmittävät perheen arjen. Uusien asioiden opettelu vie aikaa ja vanhemman omat epävarmuuden tunteet sysätään helposti syrjään, jotta jaksaisi.

Vanhempien mieltä askarruttavat lapsen sairauden ja oman pelontunteen rinnalla kuitenkin myös monenlaiset muut asiat, kuten terveet sisarukset, puolison jaksaminen, parisuhde, isovanhempien suhtautuminen ja jaksaminen, perheen talous, koulunkäynti, epävarma ja ennakoimaton tulevaisuus ja se mihin voi turvata, kun kaikki on epävarmaa.

Nämä kaikki ovat yksittäisinäkin suuria asioita. Yleensä arjessa ne nousevat luonnollisessa tahdissa käsiteltäväksi, mutta lapsen sairastuttua ne aktivoituvat vanhemman mielessä usein yhtäaikaisesti. Tämä on luonnollinen ja tyypillinen reaktio kriisissä.  Kun mikä tahansa edellä mainituista aiheista omassa vanhemmuudessa mietityttää, kannattaa se stressi purkaa mahdollisimman nopeasti asiantuntijan kanssa.

Juuri tätä tarvetta varten Sylva tarjoaa perheterapeutin keskusteluaikoja. Lapsen vakava sairaus vaatii vanhemmalta paljon jaksamista. Hoito ja toipuminen on pitkä prosessi, jonka aikana vanhempi käy läpi monenlaisia huoliajatuksia. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ja nopeammin sen hetkisiin ajatuksiin hakee tukea, sitä paremmin itse voi ja jaksaa arjessa. Ei ole asiaa, josta ei kannattaisi puhua. Se, että uskaltaa keskustella lujittaa luottamusta omiin voimavaroihin, vähentää pelkoa ja antaa voimaa huolehtia itsestä ja muista. Sylva tarjoaa monentyyppistä tukea verkossa, mutta joskus on helpompi aloittaa keskustelemalla omasta tilanteestaan kahden kesken asiantuntijan kanssa ja jatkaa siitä ryhmämuotoiseen toimintaan.

Perheterapeutti, uusperheneuvoja Anne Huolman on ollut mukana Sylvan toiminnassa vuodesta 2018 kursseilla ja verkkovälitteisillä kursseilla. Hänelle syöpään sairastuneen lapsen ja nuoren perheen arki on tuttua. Ajan varaaminen on helppoa. Lähetä viesti Annelle ”haluaisin varata keskusteluajan” ja yhteystietosi, niin Anne on yhteydessä sinuun. Voit lähettää viestin joko sähköpostilla tai tekstiviestillä: anne.huolman@gmail.com tai 040 350 5474

Ethän jää ajatustesi kanssa yksin, olemme täällä sinua varten!

Riikka Ranta

Riikka työskentelee Sylvassa lapsiperhetyön asiantuntijana