Suoraan sisältöön

Sylva-säätiö

Ainutlaatuista tutkimusta syöpää sairastavien lasten hyväksi

Sylva-säätiöllä on tärkeä tehtävä. Tekemämme tutkimus mahdollistaa inhimillisen ja merkityksellisen elämän vaikean sairauden aikana ja sen jälkeen.

Kun puhutaan vakavien sairauksien hoidosta, yleensä keskitytään puhumaan lääketieteellisestä hoidosta ja sen laadusta. Suomalainen syöpähoito onkin huikeaa.

Viimeisen 50 vuoden aikana selviytymisen todennäköisyys on kasvanut huikeasti. Tänä päivänä yli 80 prosenttia syöpään sairastuneista lapsista selviää.

Paranemiseen vaikuttavat kuitenkin myös muut asiat kuin lääketieteellinen hoito. Mielen hyvinvoinnilla ja sitä edesauttavalla psykososiaalisella tuella on suuri vaikutus siihen, kuinka hyvin potilas toipuu. Tukea tarvitsevat myös koko perhe ja läheiset. Tiedämme esimerkiksi, että lapsen syöpäsairaus on valtava taakka taloudellisesti ja vanhempien mielenterveydelle. Tähän tutkimuksemme keskittyy.

Hoidon rinnalla tarvitaan psykososiaalista tukea

Lääketieteellisen hoidon rinnalla tarvitaan entistä täsmällisempää ja kohdistetumpaa psykososiaalista tukea. On elintärkeää, että lapset, nuoret ja nuoret aikuiset saavat diagnoosista lähtien sellaista tukea, joka takaa (mahdollistaa) heille hyvän elämänlaadun sekä sairauden aikana että sen jälkeen. Tukea tarvitsevat myös heidän perheensä ja muut läheisensä.

Psykososiaalisella tuella tarkoitetaan tukea, jota esimerkiksi läheiset, vertaiset, potilasjärjestöt, sairaalat ja kunnat antavat. Se voi olla esimerkiksi vertaistukea chatissä, taideterapiaa tai keskusteluja psykologin tai nuoriso-ohjaajan kanssa.

Tutkimme tuen tarvetta ja vaikutuksia

Sylva-säätiön tutkimukset keskittyvät psykososiaalisen tuen tarkasteluun.

Meidän pitää tietää nykyistä tarkemmin, millaiset tuen tarpeet lapsella ja lapsen lähipiirillä on. Haluamme ymmärtää myös, mitä ja millaista tukea läheiset, vertaiset, sairaalat, sairaanhoitopiirit ja kunnat tarjoavat ja miten tuki vaikuttaa potilaaseen ja tämän läheisiin.

Psykososiaalisen tuen lisäksi tarkastelemme, miten lapsuusajan syöpä vaikuttaa perheen talouteen. Näitä kysymyksiä ei ole aikaisemmin Suomessa juuri tutkittu, ja kansainvälisesti tämä on nopeasti kasvava tutkimuskenttä.

Säätiön tutkimusjohtajana työskentelee Antti Karjalainen. Hän on valmistunut Bristolin yliopistosta filosofian tohtoriksi (PhD) vuonna 2005. Hän on työskennellyt urallaan muun muassa ajatushautomossa Lontoossa, järjestösektorilla sekä kulttuurin johtotehtävissä.

Sylva-säätiön tutkimuksesta voit lukea lisää täältä

Kuuntele podcast, jossa Antti Karjalainen kertoo tutkimustoiminnasta.