Suoraan sisältöön

Joogaajat lasten asialla

Onlinejooga- ja treenipalvelu Yogoben hyväntekeväisyystempaus järjestettiin 15.2., joka on kansainvälinen lasten syövän päivä. Tapahtumaan saattoi osallistua monella tavalla. Vaihtoehtoina oli pitää oma joogatunti tai haastaa jokin joogastudio mukaan tempaukseen. Lisäksi kuka tahansa saattoi etsiä tapahtumaan osallistuvan joogastudion ja mennä joogaamaan sinne. Tuotot tapahtumista ohjattiin suoraan Sylva ry:lle.

Tapahtuman organisaattori Sonja Salonen kertoo, että tempauksen idea oli se, että samalla kun tekee hyvää muille, tekee hyvää myös itselle.

– Tempaus meni todella hyvin ja päivän aikana järjestettiin peräti 56 joogatuntia. Tapahtumaan osallistui yli 30 joogastudiota, joogaopettajaa ja liikuntakeskusta ympäri Suomen – osassa studioista järjestettiin useita tunteja.

Vapaaehtoisia lahjoituksia

Salonen iloitsee siitä, että tempaukseen löytyi niin paljon ihmisiä, jotka halusivat olla tapahtumassa mukana vapaaehtoisesti omalla ajallaan.

– Monet joogaopettajista ovat yksityisyrittäjiä, jotka siis luovuttivat tulojaan syöpää sairastavien lasten hyväksi, hän sanoo.

Kyseessä ei ollut virallisesti rahankeräys, vaan tempaus tapahtui lahjoitusperiaatteella. Joogatunnille osallistuva teki lahjoituksen joogatuntia vastaan – eikä näin tarvittu rahankeräyslupaa. Lahjoitus toimitettiin siis suoraan yrityksiltä Sylvalle ilman välikäsiä.

– Valtaosa tunneista pidettiin pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualta Suomesta oltiin mukana: tunteja pidettiin esimerkiksi Joensuussa, Jyväskylässä, Karkkilassa, Kauhajoella, Kuusamossa, Kuopiossa, Kouvolassa, Turussa, Tampereella, Porissa jne.

Salonen kertoo, että Yogobe tekee Ruotsissa runsaasti hyväntekeväisyystyötä. Suomessa hyväntekeväisyyteen suuntautuva toiminta on vielä pienimuotoisempaa, mutta kampanjoita tullaan varmasti jatkossa tekemään yhä enemmän.

Keskittymistä lapsijoogasta

Jooga on nykypäivänä länsimaissa pidetty liikunta- ja rentoutumismuoto. Se sopii yhtä hyvin lapsille kuin aikuisillekin.

– Yogobella on nyt myös lapsijoogavideoita, jotka on tehty lapsijoogaopettajan johdolla. Lastenjoogaan liitetään yleensä kiva satu tai jokin lapsia kiinnostava tarina. Lapsijoogaa tehdään siis aina jollain tavalla leikin kautta.

Lastenjoogasta on kokemusten mukaan ollut hyötyä etenkin keskittymiskyvyn kannalta.

– Joogatunnilla lapsi itse tutustuu omaan itseensä, kehoonsa ja olemiseensa. Lapsi huomaa, että voi joogaamisen avulla vaikuttaa omaan olotilaansa. Tästä on erityisesti hyötyä lapsille, jotka kokevat usein olonsa levottomaksi ja joiden on vaikea keskittyä.

Helmikuussa järjestetyn tempauksen 56 joogatunnista oli pieni osa suunnattu myös lapsille. Ainakin Oulunkylässä sijaitsevassa Liiku, Leiki ja Loista -yrityksessä oli kolmen aikuisille suunnatun joogatunnin lisäksi vanhempi ja lapsi sekä äiti ja vauva -joogatunnit.

Pohjalla opinnäytetyö

Sonja Salonen oli yhteydessä Sylvaan jo viime syksynä yhteistyön merkeissä. Hänen piti tuolloin keksiä aihe opinnäytetyölleen, sillä hän opiskelee Vierumäellä Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelmassa.

– Halusin opinnäytetyöni olevan aiheeltaan merkityksellinen ja luonteeltaan sellainen, josta voisi itse inspiroitua ja motivoitua. Näin syntyi ajatus joogatempauksen järjestämisestä ja samalla se yhdistyi sekä työhöni että opiskeluuni.

– Koska kyseessä on opinnäytetyö, projektiin tuli sisällyttää teoriatietoa hyväntekeväisyystapahtuman järjestämisestä, suunnittelua, markkinointia, viestintää, kontaktointia sekä tapahtuman jälkeisiä tehtäviä. Alustavan ehdotuksen tein Sylvalle marraskuussa, Salonen kertoo.
Sylva oli innostunut kampanjasta ja otti yhteistyön Salosen kanssa mielellään vastaan.

Suunnittelusta toteutukseen

Suunnitteluvaihetta seurasi toteutusvaihe.

– Prosessi on hieman erilainen siinä mielessä, että en itse järjestänyt varsinaisia joogatapahtumia, vaan se jäi osallistujayritysten omaksi tehtäväksi.

Salosen vastuualueena oli viestintä ja vapaaehtoisten kartoittaminen.

– Lähetin todella monta sähköpostia. Kutsuin jooga- ja liikuntakeskuksia mukaan tapahtumaan. Loin ilmoittautumislomakkeet ja -ohjeet, nettisivujen tiedotuksen, markkinoinnin ja viestinnän. Luonnollisesti yhteydenpito Sylvaan oli osa prosessia.

Lähtökohtana oli se, että mukaan lähteminen olisi mahdollisimman helppoa kaikille osapuolille: joogaohjaajille, liikuntakeskuksille, joogastudioille ja yksityisille osallistujille. Tarvittiin vain tilat ja tieto siitä, missä ja milloin tunti pidetään.

– Onnistunut kokemus rohkaisee varmasti myös jatkamaan vastaavanlaisia kampanjoita ja tavoitteena on, että samalla konseptilla voidaan jatkaa yhteistyötä tulevinakin vuosina.

Joogaa verkossa

Yogobe on alun perin ruotsalainen onlinejooga- ja treenipalvelu. Yrityksen nettikirjastosta löytyy onlinevideoita joogasta, treenaamisesta ja ylipäänsä hyvinvoinnista neljällä kielellä. Suomeksi löytyy noin parisataa videota. Niitä voi katsoa siellä, missä milloinkin ihminen on.

– Lähtökohta on se, että milloin tahansa voi istua alas ja tehdä joogaharjoituksen vaikkapa kiireisen päivän keskellä. Videoita on 5–90 minuutin pituisia, joten niitä löytyy moniin tilanteisiin, Salonen sanoo.

Sivuilla on myös paljon tietoa treenaamisen, joogan ja hyvinvoinnin aiheista. Blogista löytyy myös ruokareseptejä ja haastatteluja. Kurssit, koulutukset ja tapahtumatkin on koottu Yogoben sivuille. Lue myös Yogoben tiedote kerätystä lahjoitussummasta sekä mukana olleista tahoista.

Teksti: Merja Kiviluoma
Kuva: Tuomas Katila