Suoraan sisältöön

Kymmenen vuotta tuolitapahtumia – Kultanauha myyntiin valtakunnallisesti

Tänään 15. helmikuuta vietetään kansainvälistä lasten syövän päivää ympäri maailmaa. Suomessa päivää vietetään nyt jo 10:nnen kerran valtakunnallisen Sylva ry:n ja paikallisten yhdistysten ja kerhojen järjestämänä. Juhlavuoden kunniaksi Suomessa tuli myyntiin Kultanauha, kansainvälinen lasten syöpien tunnus.

Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään 15. helmikuuta maailmalla jo 19. kertaa yli 60 maassa – Suomessa päivää vietetään 10:ttä kertaa. Päivän tarkoitus on levittää tietoutta lasten syöpäsairauksista ja nostaa esille vakavan sairauden vaikutuksia paitsi itse sairastuneeseen myös hänen läheisiinsä. Samalla kerätään varoja valtakunnallisesti ja paikallisesti yhdistysten ja kerhojen toimintaan, jolla tuetaan sairastuneen perhettä arjessa.

Kampin keskus kultaiseksi!

Syöpään sairastuneiden lasten, nuorten aikuisten ja heidän läheistensä valtakunnallinen yhdistys Sylva ry järjestää Kampin keskuksessa E-tasolla Kultanauha-tapahtuman, jossa kuullaan puheenvuoroja niin ammattilaisilta kuin syövän kokeneilta. Juontaja Petra Karastin haastateltavina lavalla käyvät mm. Sylvan puheenjohtaja Lassi Kurkijärvi, toiminnanjohtaja Marika Aro, lapsiperhetyön asiantuntija Riikka Ranta sekä syövän sairastanut 16-vuotias Joacim Viljamaa, joka myös esittää omaa rap-musiikkiaan tapahtumassa.

Tapahtumalla tuodaan suuren yleisön tietoisuuteen Kultanauhaa, lasten syöpäsairauksia ja sairastuneiden perheiden tarvitsemaa tukea. Kultanauhoja voi myös ostaa tapahtumasta. Kultanauha (engl. Golden Ribbon) on ollut lasten syöpien tunnus ympäri maailmaa vuodesta 1997 lähtien ja nyt myös Suomessa. Kultanauhan ovat Suomeen rekisteröineet Sylva ry ja Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö.

Narinkkatorin tuolitapahtumassa 153 tuolia

Sylva ry järjesti ensimmäisen kansainvälisen lasten syövän päivän tuolitapahtuman vuonna 2010. Sinisten, punaisten ja valkoisten tuolien katsomisesta ja niille kynttilöiden sekä kukkien tuomisesta on tullut tärkeä perinne syöpään sairastuneiden lasten läheisten parissa. Oman lapsen tuolia on lennetty katsomaan jopa Pohjois-Suomesta asti. Tapahtumassa jaetaan myös vertaistukea – se on paikka pysähtyä yhdessä ja muistella, niin menehtyneitä kuin eläviä.

Sylva ry järjestää päivän päätapahtuman Helsingin Narinkkatorilla klo 12–18. Tänä vuonna torille asetellaan 153 sinistä, punaista ja valkoista tuolia. Tuolit edustavat niitä suomalaisia lapsia ja nuoria, jotka ovat sairastuneet syöpään edeltävän vuoden aikana. Jokaisella tuolilla on lappu, joka kertoo sairastuneen sukupuolen, iän sekä diagnoosin. Valkoisilla tuoleilla palaa kynttilät, jotka on sytytetty syöpään menehtyneiden muistoksi. Tänä vuonna valkoisia tuoleja on 19.

Tuolit ovat konkreettinen osoitus siitä, kuinka montaa lasta ja sitä kautta lukemattomia läheisiä, perhetuttuja, ystäviä ja yhteisöjä syöpä koskettaa. Muita vastaavia tapahtumia järjestetään ympäri Suomea, voit lukea niistä täällä: http://www.sylva.fi/ajankohtaista/verkkouutiset/kun-syopa-koskettaa-kaikki-muuttuu/

Joka vuosi noin 150 suomalaista lasta sairastuu syöpään. Tehokkailla hoidoilla kolme neljästä parantuu, mutta samalla paitsi sairastuneen myös hänen lähipiirinsä arki mullistuu. Sylvan tehtävänä on tarjota psykososiaalista tukea syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen – kenenkään ei tarvitse selvitä yksin.

Lisätietoja:

Mari Pöyhtäri, viestintäpäällikkö, Sylva ry, p. 050 361 7977, mari.poyhtari@sylva.fi
Marika Aro, toiminnanjohtaja, Sylva ry, p. 050 325 2570, marika.aro@sylva.fi
Riikka Ranta, perhetyön asiantuntija, Sylva ry, p. 050 3130 725, riikka.ranta@sylva.fi

Sylva ry on vuonna 1982 perustettu syöpää sairastavien lasten, nuorten aikuisten ja heidän läheistensä valtakunnallinen yhdistys. Sylva tiedottaa, toimii edunvalvojana sekä järjestää muun muassa vertaistukea, tapaamisia, erilaisia kursseja ja tuettuja lomia, jotka auttavat selviytymään syövän aiheuttamasta elämänmuutoksesta.