Suoraan sisältöön

Sylvan Kuusitien perheasunnot remontoitiin

Näin kirjoittaa COREspace Oy:n perustaja ja tilasuunnittelujohtaja Päivihelena Hallanoro kesäkuussa tuntemuksiaan suunnitellessaan remonttia Sylvan kahteen perheasuntoon.

– Mietin sitä, että perheet saattavat asua näissä asunnoissa jopa kuukausia vaikeassa elämäntilanteessa. Halusin asuntojen tuntuvan enemmän kodeilta kuin vaikkapa hotellihuoneilta. Toivonkin asukkaiden saavan huoneistoissa voimaa, valoa, toivoa, energiaa ja tunnetta, että heistä välitetään, sanoo Hallanoro.

HYKS:n Meilahden sairaala-alueen läheisyydessä sijaitseviin asuntoihin voivat siis muualta Suomesta tulevat perheet majoittua maksutta lapsen syöpähoitojen ajan. Hoidot voivat kestää päiviä, viikkoja tai kuukausia, joten kodinomaisella asumisella on merkitystä.

Viihtyvyyttä asumiseen

Helsingin Kuusitiellä Sylvalla on samassa talossa sekä kaksio että kolmio. Hallanoron mukaan ne olivat siistissä kunnossa, mutta eivät viihtyvyydeltään aivan tätä päivää.

– Silloin kun prioriteetti on lapsen terveydessä, sisustuksen yksityiskohdat eivät ole ensimmäisenä mielessä. Mutta perheiltä tulleen palautteen mukaan asuntoihin on toivottu kuitenkin enemmän elävyyttä, toimivuutta, väriä ja viihtyvyyttä.

Keittiöihin ja kylpyhuoneisiin ei koskettu, mutta paljon muuta tehtiin.

– Seiniä paklattiin, tapetoitiin ja maalattiin. Lattiapinnat yhtenäistettiin, nyt ne ovat harmaansävyistä vinyylilankkua. Jalkalistat uusittiin korkeammiksi ja irtaimisto uusittiin. Keittiön koneita ja laitteita hankittiin, listaa sisustusarkkitehti. Tapeteilla on iso rooli ja nyt joka huoneessa on tapettiseinä.

Hallanoro kertoo, että alakerran kolmion asunto on teemaltaan Valo ja teemaväri on keltainen. Yläkerran kaksio on teemaltaan Voima ja värimaailma on petrolinsininen. Ilme ja värimaailma ovat samat kuin Sylvan toimistossa.

– Asuntojen remontointi viihtyisiksi ja kodinomaisiksi oli Sylvalta arvovalinta. Vaikka Meilahteen nousikin tänä syksynä uusi Lastensairaala, joka mahdollistaa joustavammin vanhempien yöpymisen lastensa luona, haluamme silti jatkossa tarjota perheille mahdollisuuden vetäytyä omaan tilaan, olla rauhassa ja kerätä voimia, sanoo Sylva ry:n toiminnanjohtaja Marika Aro.

Remontti pääosin keräysvaroin

Kuusitien kaksion ja kolmion remontit rahoitettiin pääosin keräysvaroin. Espoolainen yrittäjä, Henry Liukko-Sipi, perusti Sylvan OmaKeräys-alustalle Elämä on Laina -keräyksen. Nimi viittaa hänen verisyöpää sairastavaan tyttäreensä, jonka nimi on Laina.

Liukko-Sipi kertoo, että ensimmäisen kantasolusiirron aikaan hän kirjoitteli omalle Facebook-sivulleen tytön tilanteesta.

– Kaverit ja lähipiiri kyselivät usein Lainan terveydentilasta. Kyllästyin vastaamaan ihmisille moneen kertaan samat asiat, joten aloin silloin tällöin kirjoitella Lainan voinnista osastolta Facebook-ystävilleni. Ymmärsin toki senkin, että päivityksiä somessa voi jakaa, hän kertoo.

Liukko-Sipi ei kuitenkaan arvannut, että päivitykset leviäisivät kavereiden kautta laajalti, ja yhdessä päivityksessä lukijoita saattoi olla jopa 2500.

Keräyskohteeksi Sylvan toiminta

Taivas+Helvetti -sivusto pyysi päivityksiä koottavaksi omille sivuilleen.

– Ensin hieman vastustin ajatusta, sillä päättelin, että vaikka lukijoita olisi miljoona, siitä ei ole hyötyä, ellei se tuota konkreettista apua tarvitseville.

– Totesin, että julkisuudesta voisi kuitenkin olla hyötyä esimerkiksi kantasolurekisterin verenluovutukselle, Liukko-Sipi selvittää. Näin myös tapahtui, ja verenluovuttajien lisääntynyt määrä näkyi SPR:ssä.

Liukko-Sipi kävi läpi erilaisia järjestöjä, joiden kautta hyväntekeväisyyteen suuntautuvaa keräystä voisi toteuttaa. Siinä yhteydessä hän löysi Sylva ry:n ja kävi toimistolla keskustelemassa keräyksen järjestämisestä.

– Tiedustelin, miten keräys olisi parasta toteuttaa ja siihen sopiva oli Sylvan OmaKeräys-alusta, jossa keräyksen pystyi itse verkossa luomaan.

Selkeät kohteet ja tavoitteet

Liukko-Sipi kertoo, että keräyksen läpinäkyvyys oli hänelle keskeinen tekijä.

– Lähdin siitä, että lahjoitusvarojen käyttö olisi läpinäkyvää ja selkeää. Tiesin, että ainakin lähipiirissä olevat ihmiset haluavat tietää mihin raha käytetään.

– Pystyin kertomaan heille, että osa rahasta menee taideterapeutin palkkoihin ja osa tukiasuntojen remontointiin ja sisustamiseen.

Pieni erimielisyys syntyi kuitenkin tavoitteen määrittämisestä, kun Sylvassa ehdotettiin 2000-5000€ tavoitetta.

– Itse olin sitä mieltä, että tavoitteeksi olisi pitänyt laittaa 100 000€, naurahtaa yrittäjä ja toteaa liike-elämässä oppineensa sen, että tavoitteet kannattaa laittaa aina yläkanttiin.

Keräys kesti muutamia kuukausia ja se tuotti vuoden vaihteen tienoilla 30 000€.

– Esimerkiksi Kiinteistömaailma keräsi yhtiökumppanini aloitteesta 10 000€. Tuli myös ainakin yksi 5000€ suora lahjoitus. Sanomakin lupasi lahjoittaa joululahjoihin varattuja rahoja.

Teksti: Merja Kiviluoma
Kuvat: Jonne Salminen ja Tea J. Photography