Suoraan sisältöön

Syöpä on monelle identiteettikriisi

Syöpä on vakava sairaus, joka vaikuttaa nuoren aikuisen identiteettiin herkässä ja haavoittuvassa elämänvaiheessa, jopa vuosien jälkeen sairastumisesta. Fuck Cancer -kampanja nostaa esille ne monet eri tavat, joilla vakava sairastuminen vaikuttaa nuoren aikuisen kehittyvään minäkuvaan. Fuck Cancer on myös yhteisö, jossa pääsee vertaisten seuraan tapahtumissa ja tapaamisissa. 

Fuck Cancer on Sylva ry:n alla toimiva valtakunnallinen yhteisö ja kampanja, joka nostaa esiin nuoret aikuiset syöpään sairastuneet – se antaa syöpään sairastuneille nuorille aikuisille vahvan kokemuksen siitä, etteivät he ole sairautensa kanssa yksin ja että rankoista kokemuksista voi selvitä. 

Samalla kampanja haluaa tehdä nuoret aikuiset näkyviksi suuren yleisön silmissä: herätetään keskustelua vaikeistakin aiheista ja rikotaan ennakkoluuloja sekä luutuneita käsityksiä siitä, millainen syöpäsairas on ulkoisesti.  

Kampanja järjestetään Suomessa nyt kolmatta kertaa. Vuonna 2018 Fuck Cancer pidetään esillä parin viikon ajan huhtikuussa, keskittyen syventämään ja nostamaan erilaisia näkökulmia siihen, mitä vaikutuksia vakavalla sairaudella on nuoren aikuisen identiteetille.  

(Syöpä)identiteetti 

Kuka olen syövän kanssa, entä sen jälkeen? Olenko edelleen itsenäinen ja vahva oma itseni, vaikka olenkin muiden hoidettavana? Saanko osoittaa heikkoutta ja sanoa, että sattuu ja masentaa?  

Vakava sairastuminen keskeyttää monet nuoren aikuisen tärkeät kehitystehtävät. Syöpä repii äkillisesti uuteen maailmaan, jossa pitää olla itsenäinen ja pärjäävä aikuinen, mutta samanaikaisesti myös muista riippuvainen hoidon kohde.  

Itsensä määrittely ja oman elämän sekä arvomaailman rakentuminen voivat joutua koetukselle, kun tulevaisuus on epävarma ja täynnä kysymysmerkkejä. On hyvin tavallista, että arvot ja odotukset omalle elämälle menevät täysin uusiksi vakavan sairastumisen jälkeen.  

Miltä syöpäsairas (saa) näyttää? 

Eivätkö kaikki syöpäpotilaat olekaan kaljuja ja ”sairaan” näköisiä? Saako surra sitä, että tukka lähtee, vaikka on tämä syöpäkin huolehdittavana? Kelpaanko enää tällaisena arpisena ja runneltuna kenellekään, edes itselleni? 

Syöpä näkyy yksilöllisesti – tai ei näy päälle päin ollenkaan. Kaikki eivät ole kalpeita, kaljuja tai riutuneita. Toisilta lähtee ripset, hiukset, rinta, jalka – ja toisilla ei ole lainkaan ulkoisia arpia mutta sen sijaan heillä on rankkojen hoitojen jälkeen ennenaikaisesti vanhentunut kroppa.

Useimmilla sairastettu syöpä ja syöpähoidot vaikuttavat kuitenkin aina jollain tavalla minäkäsitykseen ja kehonkuvaan, olivatpa vaikutukset sitten fyysisiä tai henkisiä, lyhyt- tai pitkäaikaisia. 

Uusi normaali – ja miten Fuck Cancer tukee 

Syöpään sairastumisen jälkeen on ihan ok hakea itseään ja olla tuuliajolla. Vakava sairaus pakottaa pohtimaan sitä kuka oikein on – syövän kanssa ja ilman sitä.  

Silloin moni rakentaa uutta identiteettiä, uutta arkea ja uutta normaalia. Säröille menneen minäkuvan korjaamiseen pitää saada tukea – siksi myös Fuck Cancer on olemassa.  

Me tarjoamme vertaistukea ja samastumisen kokemuksia paitsi tekstimuodossa olevien tarinoiden myös videotarinoiden kautta – uutta materiaalia tulossa seuraavan kahden viikon aikana Fuck Cancerin Facebookiin ja verkkosivuille. 

Somessa ja verkossa tapahtuvan kampanjan lisäksi Fuck Cancer on yhteisö, johon liittyy tapahtumia ja yhdessä tekemistä. Näistä näkyvin on toista kertaa järjestettävä Fuck Cancer Run, joka juostaan Helsingin Töölönlahdella lauantaina 21.4. Voit tulla mukaan ja ilmoittautua vielä paikan päälläkin, lisätietoja täällä! 

Juoksun lisäksi tulossa on huippusuosittujen Fuck Cancer -rannekkeiden tekotapahtumia ainakin Kuopiossa ja Helsingissä.

Fuck Canceria järjestävällä Sylva ry:llä on myös jatkuvaluonteista toimintaa nuorille aikuisille syöpään sairastuneille, esimerkiksi nyt keväällä ilmainen jooga torstaisin ja joka kuukauden viimeinen keskiviikko järjestettävät Fuck Cancer -kahvit. 

Osallistu ja auta! 

Tule mukaan yhteisöömme – jaa Fuck Cancer -tarinoita ja -videoita sekä omia kuvia, ajatuksia ja näkemyksiäsi aiheeseen liittyen sosiaalisessa mediassa. Käytä aihetunnisteita #fuckcancerfi, #sylvary ja #etoleyksin. 

Osoita tukesi ostamalla Fuck Cancer -tuotteita – verkkokaupassa on tarjolla mm. rannekoruja, lippiksiä, kasseja ja paitoja. Voit ostaa tuotteita täällä.

Auta meitä varmistamaan, että tukea on tarjolla – tarjoa sairastuneelle mahdollisuus vertaistukeen ja osallisuuteen. Voit tukea syöpään sairastuneita nuoria aikuisia lahjoittamalla Sylva ry:n toimintaan – me järjestämme kohtaamispaikkoja ja vertaistukea sitä tarvitseville. Voit tehdä kertalahjoituksen täällä.

Kiitos, että olet mukana. Fuck Cancer! 

Suomessa syöpään sairastuu vuosittain lähes 700 nuorta aikuista eli noin 18–35-vuotiasta. Yleisimmät syöpätyypit ovat muun muassa leukemiat, lymfoomat, erilaiset aivokasvaimet ja sarkoomat. Vakava sairaus voi viedä terveyden lisäksi toimeentulon ja kodin, sekoittaa ihmissuhteet ja varastaa identiteetin. Pelkkä sairaalahoito ei riitä, kun koko elämä menee uusiksi. Fuck Cancer vaatii nuorille aikuisille parempaa tukea kaikilla elämän osa-alueilla ja haluaa edistää rohkeampaa sekä avoimempaa keskustelukulttuuria. 

Lisätietoja kampanjasta: 

Anna-Elina Rahikainen
Kuntoutustyön asiantuntija, toimintaterapeutti
anna-elina.rahikainen@sylva.fi
050 3828 780  

Mari Pöyhtäri
Viestintäpäällikkö
mari.poyhtari@sylva.fi
050 361 7977