Suoraan sisältöön

Vapaaehtoisuus on halua auttaa ja olla osa yhteisöä

Istun ja tuijotan tyhjää ruutua. Blogi pitäisi kirjoittaa, mutta miten kaiken sanottavan saisi kirjoitettua?

Toisille tämä on helppoa, sanat tulevat kuin itsestään, sormet tanssivat näppäimillä ja blogikirjoitus on hetkessä valmis julkaistavaksi verkossa ja jaettavaksi somessa.

Tästä päästäänkin suoraan asian ytimeen – SylvaSomettajiin. Sylvan uusimpaan vapaaehtoistehtävään haettiin maaliskuun aikana innokkaita somessa viihtyviä vapaaehtoisia, ja hakemuksia tulikin mukava määrä.

Myös Fuck Cancer Run -hyväntekeväisyysjuoksun tapahtumavapaaehtoisten rekrytointi on käynnissä. Nämä ovat esimerkkejä Sylvan vapaaehtoistehtävistä, joihin ei tarvita omakohtaista kokemusta syövästä.

”Halu auttaa ja olla mukana tekemässä jotain merkityksellistä on monella vapaaehtoisella syitä tulla mukaan toimintaan.”

Vapaaehtoistoiminta kehittyy

Sylvan vapaaehtoistoiminta muuttuu kehityksen myötä ja olemme luoneet vapaaehtoistoiminnalle rakenteita, kuten vapaaehtoisen polun, jonka varrella vapaaehtoisista pidetään hyvää huolta.

Meille on tärkeää, että vapaaehtoiset tulevat mielellään vapaaehtoistehtäviin ja lähtevät hyvillä mielin kotiin. Jotta tämä on mahdollista, täytyy tuon polun varrella tapahtua näkyvän työn lisäksi paljon myös näkymätöntä työtä, vapaaehtoistoiminnan koordinointia.

Vapaaehtoisen polku muodostuu seuraavista askelista:

  • Yhteydenotto vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin ja haastatteluajan sopiminen.
  • Uuden vapaaehtoisen haastattelu – tapaamisessa uudelle vapaaehtoiselle kerrotaan Sylvan toiminnasta ja vapaaehtoistoiminnan periaatteista ja mahdollisuuksista sekä mietitään yhdessä vapaaehtoiselle sopivaa tehtävää. Haastattelun yhteydessä allekirjoitetaan vapaaehtoistoiminnan sopimus.
  • Vapaaehtoistehtävään perehdytys ja mahdollinen koulutus – kaikkiin vapaaehtoistehtäviin saa perehdytyksen, jonka lisäksi vertaistukihenkilön tehtävään koulutetaan.
  • Vapaaehtoistehtävien aikana on mahdollisuus tukeen, lisäkoulutukseen ja virkistykseen.

”Vapaaehtoistehtävää voi myös vaihtaa, jäädä toiminnasta tauolle tai päättää vapaaehtoisena toimiminen.”

Tämän vuoden alusta olemme ottaneet käyttöön vapaaehtoistoiminnan sähköisen tilastoinnin, jonka vapaaehtoiset täyttävät aina vapaaehtoistehtävän jälkeen. Tämä auttaa meitä keräämään tilastointitietoa vuoden aikana tehdyistä vapaaehtoistehtävistä, niihin käytetystä ajasta ja tehtävän herättämistä tunnelmista.

Olemme myös uusineet vapaaehtoistoiminnan sopimukset ja meillä on nyt käytössä uudet tietosuoja-asetuksen mukaiset lomakkeet, sopimus vapaaehtoisena toimimisesta sekä tukihenkilötoiminnan sopimus.

Vapaaehtoistoiminnalle on laadittu viestintä- ja markkinointisuunnitelma, jota on onnistuneesti ja ahkerasti toteutettu Sylvan viestinnässä ja sen on näkynyt Sylvan somekanavissa ja verkkosivuilla. Vapaaehtoisten määrä on lisääntynyt merkittävästi Sylvan toiminnassa, mistä on osaltaan kiittäminen Sylvan viestintää.

Vapaaehtoistoiminnan pilotteja

Pilottialueillakin tapahtuu: Oulussa koulutimme juuri uusia vertaistukihenkilöitä yhdessä Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen kanssa, Tampereella Pirkanmaan Syöpäyhdistys järjestää Fuck Cancer Runin samana päivänä Helsingin tapahtuman kanssa 27.4. ja syksyllä Tampereellakin pidetään tukihenkilökoulutus.

Syksyllä matkataan toivottavasti myös Kuopioon Pohjois-Savon Syöpäyhdistykseen kouluttamaan uusia vertaistukihenkilöitä.

”Näiden pilottipaikkakuntien lisäksi tukihenkilökoulutus pidetään tulevana syksynä Sylvan toimistolla Helsingissä.”

Tule sinäkin mukaan vapaaehtoistoimintaan, tarvitsemme aina uusia auttajia. Lisätietoja tehtävistä löytyy Sylvan vapaaehtoistoiminnan osiosta. Ota rohkeasti yhteyttä ja tule osaksi Sylvan yhteisöä!