Siirry suoraan sisältöön

Syyskuu on kultakuu – liikunta on kultaa

Kultanauha on kansainvälinen lasten syövän symboli. Syyskuussa 2020 Kultanauha-kuukauden teemana on liikunta.

Syyskuu on kansainvälinen lasten syöpien teemakuukausi. Sylva ry muistuttaa syyskuussa, että liikunta tukee syöpää sairastavan lapsen ja perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Liikunta on kultaa.

Vuosittain Suomessa sairastuu noin 150 lasta syöpään. Tehokkailla hoidoilla kolme neljästä parantuu. Lapsen sairastuminen syöpään on aina koko perheen kriisi, kaikki muuttuu.

Vuoden 2020 Kultanauha-kuukauden teemana on liikunta. Kampanjalla nostetaan esiin sitä, että liikunta ja arkiaktiivisuus tuovat sairastuneelle ja koko perheelle voimaa muuttuneeseen arkeen. Sairastunut ja lähipiiri tarvitsevat tukea selviytyäkseen syövän aiheuttamista elämänmuutoksista.

Syyskuun aikana kannetaan Kultanauhaa, jolla lisätään tietoutta lasten syövistä ja osoitetaan tukea sairastuneille.

Liikunta tukee sairastunutta ja koko perhettä vaikeassa elämäntilanteessa

Lapsen sairastuessa syöpään arjen hyvinvointia tukevat liikuntaharrastukset jäävät usein tauolle vakavan sairauden takia. Liikunta ei paranna syöpää, mutta se tukee kuntoutumista. Liikunta tuo iloa ja auttaa käsittelemään tunteita vaikeassa elämäntilanteessa.

Sylvan syyskuun ”Liikunta on kultaa” -kampanjahaasteen lähetti matkaan ft, tutkija Lotta Hamari: ”Tutkimustiedon perusteella liikunnasta on paljon hyötyjä syöpään sairastuneelle lapselle.  Kannustetaan yhdessä perheet liikkeelle.”

Syöpäsairaiden lasten ja nuorten perheet ovat olleet aktiivisesti tekemässä kampanjaa. Sylva on yhteistyössä Lotta Hamarin sekä perheiden kanssa tuottanut lapsille ja nuorille liikuntavideoita. Videot julkaistaan Sylvan somessa ja näillä verkkosivuilla syyskuun aikana.

Liikunta on kultaa -haaste

Sylva haastaa mukaan ”Liikunta on kultaa” -kampanjaan somekanavilla! Osallistumalla voit tukea ja kannustaa syöpää sairastavia lapsia, nuoria ja heidän lähipiiriään pitämään kiinni liikunnasta.

Kerro meille kuvassa tai videossa mikä liikunta on sinulle kultaa ja jaa se hastagillä #liikuntaonkultaa ja #syyskuukultakuu.

Tägää meidät (@Sylva_ry) niin jaamme kuvia ja videoita Sylvan Instagram-stooriin. Jos profiilisi on yksityinen, muista sallia kuvan jako eteenpäin julkaisun yhteydessä.

Haastevideo

Harjoitusohjelmat lapsille

Lasten harjoitusohjelma -videossa on esimerkkejä siitä, mitä liikkeitä lasten kanssa voi toteuttaa ylläpitääkseen fyysistä toimintakykyä hoitojen aikana: 

Harjoitusohjelmat nuorille

Nuorten harjoitusohjelma -videossa on esimerkkejä siitä, mitä liikkeitä nuori voi toteuttaa ylläpitääkseen fyysistä toimintakykyä hoitojen aikana: 

 

Lasten ja nuorten tarinat

Daniel sairastui syöpään kaksivuotiaana ja kävi läpi kaksi kantasolusiirtoa. Danielille liikunta on ollut aina tärkeää, mutta syöpä sotki monia suunnitelmia myös harrastusten osalta. Onneksi nykyisin 14-vuotias nuori mies löysi iloa arjen pienistä liikuntatuokioista perheen kanssa. Myös Danielin äidille Johannalle omat kävelylenkit olivat tärkeitä jaksamisen kannalta. Katso Danielin haastattelu alta:

 

Tue hyvää asiaa, kanna väriä, kanna Kultanauhaa!

Voit osallistua kampanjaan ja antaa tukesi asialle käyttämällä ja jakamalla oheisia kuvia sosiaalisen median kanavissasi ja profiileissasi.

Facebookissa voit myös valita Kultanauha-kehyksen profiilikuvaasi. Löydät sen FB:n kehyksistä kirjoittamalla hakukenttään ”Kultanauha”.

Kultanauhoja voi ostaa verkosta.

Kultanauhoja voi tiedustella myös alueellisilta syöpäyhdistyksiltä ja vanhempainkerhoilta.

Pikaohje kehyksen valintaan:

Kun Facebookin profiilikuvaa päivittää (tai kännykässä koskee) tulee vaihtoehto ”Lisää kehys” (tai englanniksi Add Frame) sen valittuaan tulee kehyksiä ja ylhäällä näkymässä on ”Hae kehyksiä”. Kun sinne kirjoittaa ”Kultanauha” löytyy Kultanauha-kehys.

Lataa FB-kansikuva 1

Lataa FB-kansikuva 2

Lataa FB-kansikuva 3

Kultanauhan tarina

Syyskuun aikana kannetaan Kultanauhaa, jolla lisätään tietoutta lasten syövistä ja osoitetaan tukea sairastuneille. Kultanauha on niille lapsille, jotka ovat käyneet läpi rankat syöpähoidot ja selviytyneet niistä – ja myös niille jotka eivät ole selviytyneet.

Kultanauha (engl. Gold  Ribbon) otettiin alun perin käyttöön Yhdysvalloissa vuonna 1997. Kultanauhan ovat Suomeen rekisteröineet Sylva ry ja Aamu Säätiö vuonna 2017. Kultanauha on mukana myös varainhankinnassa. Se on käytössä ja myynnissä kaikilla syöpäsairaiden lasten vanhempien kerhoilla ja yhdistyksillä.

Lisää liikunnasta!

Tutustu keväällä 2020 julkaistuun artikkeli- ja videokokonaisuuteen – Syöpää sairastavan lapsen liikunta sairauden eri vaiheissa:

Videot:

Lapsuusiän syöpä ja liikunta

Artikkelit:

”Liikunta osaksi syöpää sairastavien lasten hoitoa”

Podcastit:

Kuuntele podcast, jossa Lotta Hamari kertoo syöpää sairastavien lasten liikunnasta:

#liikuntaonkultaa #syyskuukultakuu

Sylva somessa:

Facebook
Instagram
Twitter