Suoraan sisältöön

Kun syöpä koskettaa, kaikki muuttuu

Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään 15.2.2019 ja sen ohessa järjestetään valtakunnallinen #erätauko-kampanja. Esillä on paitsi itse sairastuneen myös sisarusten kokemukset. Valtakunnallisesti myyntiin tulee lasten syöpien tunnus Kultanauha.

Helmikuussa järjestetään tuolitapahtumia ympäri Suomea, sekä Liigan, jääkiekkoseurojen ja paikallisten yhdistysten ja kerhojen kanssa yhteistyössä #erätauko-pelejä. Osallistu, lahjoita ja tule mukaan!

Lapsen sairastuminen syöpään on aina koko perheen kriisi. Sylva ry:n #erätauko-kampanjan tämän vuoden teemana on sisaruus. Sairastuneen lapsen sisarukset jäävät usein huomiotta eivätkä saa tarvitsemaansa tukea mullistuneessa arjessa.

Kuva: Jukka Honkanen

Sisarukset kantavat huolta sairastuneen sisaruksen ja omien vanhempien jaksamisesta sekä siitä, miten syöpä vaikuttaa koko perheen lisäksi heihin itseensä. Vanhemmat puolestaan kokevat syyllisyyttä siitä, ettei aika ja voimat riitä lasten tasa-arvoiseen huomioimiseen.

Ennaltaehkäisevällä toiminnalla ja tuella voidaan edistää koko perheen hyvinvointia. Sylva on valtakunnallinen järjestö, joka tarjoaa psykososiaalista tukea syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Vuoden 2019 #erätauko-kampanjan keskiössä on syövän sairastanut Joacim sekä hänen sisaruksensa Debora ja Jetro. He esiintyvät kampanjakuvissa ja -videoissa, ja heidän tarinansa julkaistaan Sylvan verkkosivuilla helmikuun aikana. Joacimin tarinan pääset lukemaan täältä.

Räp-musiikkia sairastumiskokemuksistaan tehnyt ja levyttänyt Joacim esiintyy lisäksi #erätauko-kampanjan tapahtumissa, kuten Sylvan yhteistyökumppanin HIFK:in kotipelissä 31.1. sekä kansainvälisen lasten syövän päivän tapahtumassa Kampin ostoskeskuksessa 15.2.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Video: Cocoa

Syöpä on kova liiga – #erätauko-pelien aikataulut

Sylva ja paikalliset toimijat järjestävät jääkiekon SM-liigan (Liiga) ja jääkiekkoseurojen kanssa yhteistyössä tempauksia pelipäivien yhteyteen eri paikkakunnilla. Alla olevasta listasta löydät #erätauko-kampanjan tukemisessa mukana olevat seurat ja pelien paikkakunnat sekä ajankohdat. Lisätietoja otteluajoista Liigan verkkosivuilta (www.liiga.fi).

Peleissä on paikalla joko paikallisyhdistysten ja -kerhojen vapaaehtoisia tai Sylvan työntekijöitä ja vapaaehtoisia sekä Team Rynkeby – God Morgon -joukkueiden vapaaehtoisia. Peleissä jaetaan tietoutta, myydään Kultanauhoja, tehdään lipaskeräystä ja jokaisella paikkakunnalla pyritään saamaan jäälle syöpään sairastuneen lapsen perhe.

#erätauko-ottelut 2019:

Torstai 31.1.
Helsinki: HIFK–SaiPa

Perjantai 1.2.
Mikkeli: Jukurit–JYP

Lauantai 2.2.
Tampere: Ilves–Jukurit
Pori: Ässät–KalPa

Keskiviikko 6.2.
Kouvola: KooKoo–HPK
Oulu: Kärpät–Kalpa
Jyväskylä: JYP–Pelicans

Perjantai 8.2.
Tampere: Tappara–KooKoo
Kuopio: KalPa–Ilves
Lappeenranta: SaiPa–Lukko
Vaasa: Sport–JYP

Torstai 14.2.
Rauma: Lukko–Kärpät

Perjantai 15.2.
Lahti: Pelicans–KooKoo

Lauantai 16.2.
Joensuu: Jokipojat–Sapko (Mestis-ottelu)
Alavus: APV–HeKi (II-divari)

Keskiviikko 20.2.
Hämeenlinna: HPK–Jukurit

Kymmenen vuotta tuolitapahtumia ympäri Suomea – Kultanauha myyntiin

Vuoden 2019 kansainvälisen lasten syövän päivän 15.2. päätapahtuma järjestetään Helsingissä Narinkkatorilla ja muita vastaavia tapahtumia on luvassa ympäri Suomea. Tapahtumissa myyntiin tulee virallinen Kultanauha, joka on lasten syöpien tunnus ympäri maailmaa ja nyt myös Suomessa. Kultanauhan ovat Suomeen rekisteröineet Sylva ry ja Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö.

Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään nyt jo 19. kertaa yli 60 maassa. Suomessa päivää vietetään nyt 10. kertaa Sylva ry:n ja paikallisten yhdistysten ja kerhojen järjestämänä. Idea päivän vietosta on lähtöisin syöpäsairaiden lasten vanhempien kansainväliseltä kattojärjestöltä ICC:ltä, jota myös Sylva ry on ollut perustamassa.

Päivän tarkoitus on levittää tietoutta lasten syöpäsairauksista ja sekä nostaa esille vakavan sairauden vaikutuksia paitsi itse sairastuneeseen myös hänen läheisiinsä. Samalla kerätään varoja valtakunnallisesti ja paikallisesti yhdistysten ja kerhojen toimintaan, jolla tuetaan sairastuneen perhettä arjessa.

Kansainvälisen lasten syövän päivän kunniaksi järjestetään eri paikkakunnilla muun muassa seuraavat tuolitapahtumat:

Helsinki, Narinkkatori. Päivän päätapahtuma Sylva ry:n järjestämänä Helsingin Narinkkatorilla perjantaina 15.2. klo 12–18.

Narinkkatorille asetellaan noin 150 sinistä, punaista ja valkoista tuolia. Nämä tuolit edustavat kaikkia niitä suomalaisia lapsia ja nuoria, jotka ovat sairastuneet syöpään edeltävän vuoden aikana ja ovat olleet hoidossa lasten syöpäosastoilla. Jokaisella tuolilla on lappu, joka kertoo sairastuneen sukupuolen, iän sekä diagnoosin. Osalla tuoleista palaa kynttilät, jotka on sytytetty syöpään menehtyneiden muistoksi.

Torilla on myös muistotuoleja, joille tapahtumaan osallistuvat voivat tuoda esimerkiksi kukkia ja kynttilöitä niiden lasten ja nuorten muistoksi, jotka ovat sairastuneet tai menehtyneet aiempina vuosina tai joita on hoidettu aikuisten osastolla. Tapahtumassa on myös Sylva-teltta, jonne voit tulla tapaamaan työntekijöitä ja vapaaehtoisia, juttelemaan, lämmittelemään sekä ostamaan mm. Kultanauhoja ja Tapiiri-tuotteita.

Helsinki, Kampin kauppakeskus. Lisäksi Kampin keskuksen sisällä Kampin aukiolla Sylva järjestää Kultanauha-tapahtuman, jossa kuullaan Sylvan asiantuntijoiden ja syöpään sairastuneen perheen haastatteluita sekä #erätauko-kampanjan keulakuvan Joacimin räp-esityksiä. Luvassa myös arvonta, jossa voi voittaa palkintoja sekä myynnissä Kultanauhoja.

Joensuu, Sokos Kauppakäytävä. Kauppakäytävällä perjantaina 15.2. klo 12–18 järjestettävä tapahtuma yhteistyössä Team Rynkeby – God Morgon Kuopio-Jyväskylän kanssa. Kultanauhojen myyntiä ja lipaskeräystä paikallisen toiminnan tukemiseksi.

Oulu, kauppakeskus Zeppelin (Kempele). Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet järjestää tuolitapahtuman lauantaina 16.2 klo 11-15. Tapahtumassa tuoli jokaiselle vuonna 2018 OYS:in alueella syöpään sairastuneelle ja menehtyneelle lapselle. Lipaskeräystä ja Kultanauhan myyntiä paikallisen toiminnan tukemiseksi.

Pori, Puuvillan Kauppakeskus ja Prisma Mikkola. Satakunnan Syöpäyhdistyksen lapsisyöpäpotilaiden vanhempainkerho Syöpyköiden järjestämät tuolitapahtumat lauantaina 9.2. klo 11–17 (Puuvilla) ja perjantaina 15.2. klo 16–20 (Prisma). Tapahtumassa lipaskeräystä ja Kultanauhojen myyntiä paikallisen toiminnan tueksi.

Jyväskylä, Palokan Citymarketin kauppakeskus. Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen syöpälapsiperheiden Sopukka-kerho järjestää hyväntekeväisyystapahtuman lauantaina 16.2. klo 11–15. Lipaskeräystä, Kultanauha-myyntiä ja mukavaa ohjelmaa lapsiperheille. Mukana myös Team Rynkeby – God Morgon Jyväskylä-Kuopion joukkuelaisia.

Mustasaari, Offroad-tapahtuma. Pohojanmaan Offroadin lauantaina 16.2. järjestämän M.U.T.A Offin yhteydessä järjestetään yleistötapahtuma klo 13–16, jossa on myös Pohjanmaalla vaikuttavat Eppulit-kerho ja Team Rynkeby – God Morgon Vaasan edustajia paikalla. Kultanauhojen myyntiä ja lipaskeräystä paikallisen toiminnan tukemiseksi.

Raisio, Kauppakeskus Mylly. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö järjestää tuolitapahtuman perjantaina 15.2. klo 17–19. Paikalla myös Team Rynkeby – God Morgon Turku sekä Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö. TYKS:in hoitoalueella sairastuneiden tuolit, Kultanauha-myyntiä, tietoa lasten syövän hoidosta ja Sykeröstä.

Lempäälä (Ideapark) ja Valkeakoski (Tuomarlan tila). Syli ry järjestää kaksi tapahtumaa perheille lauantaina 16.2.: koko perheelle suunnattu ulkoilupäivä Tuomarlan tilalla, Valkeakoskella, missä ratsastusta taluttaen, rekiajelua, pulkkamäkeä ja makkaranpaistoa nuotiolla. Lisäksi infektioherkillä lapsilla, nuorilla ja heidän perheillään on mahdollista vierailla pelaamassa virtuaalipuisto Pikselissä, Ideaparkissa, tuntia ennen sen aukeamista.

Mitä sinä voit tehdä?

Sylva ry ja muut syöpäsairaiden lasten ja nuorten kerhot ja yhdistykset ovat niitä arjen kanssakulkijoita, jotka tarjoavat tärkeän hengähdystauon vakavan sairauden kohdanneelle ja tämän läheisille – valtakunnallisesti ja paikallisesti.

Valtakunnallinen Sylva ry tarjoaa tietoa, vertaistukea, ammatillisesti ohjattuja kursseja ja virkistäviä lomia perheille silloin, kun he sitä eniten tarvitsevat. Paikalliset vanhempainkerhot ja -yhdistykset tarjoavat vertaistukea ja järjestävät tapahtumia omilla alueillaan. Auta meitä auttamaan ja tarjoa perheille #erätauko.

  • Tue Sylva ry:n valtakunnallista toimintaa lahjoittamalla ja auta meitä tukemaan perheitä: voit lahjoittaa MobilePayn kautta, mobiilisiirrolla, kertalahjoituksella, suoraan lahjoitustilille tai lahjoittaa Facebook-keräyksen kautta – kaikki vaihtoehdot löytyvät alempaa.
  • Osta Kultanauha 5 euron hintaan Sylvan tai paikallisten kerhojen/yhdistysten tapahtumista tai Sylvan verkkokaupasta.
  • Tule mukaan Sylvan toimintaan vapaaehtoisena ja osallistu tapahtumiimme tai järjestä jokin oma tempaus.
  • Lähde mukaan paikalliseen vapaaehtoistoimintaan ja auta paikalliskerhoja ja -yhdistyksiä järjestämään toimintaa, tai auta oman alueesi kerhoa/yhdistystä varainkeruussa. Paikalliskerhojen ja -yhdistysten yhteystiedot löydät täältä.
  • Jos tunnet alueellasi/lähelläsi olevan perheen, jonka lapsi on sairastunut, tarjoa apua arkeen suoraan heille – tee perheelle ruokaa, vie sairastuneen sisaruksia vaikkapa elokuviin tai anna vanhemmille yhteinen lepohetki.
  • Tavoitteenamme on saada #erätauko-kampanja leviämään niin sosiaalisessa mediassa kuin muussa mediassa – jaa, tykkää, kommentoi.

Tarjoa perheille #erätauko – lahjoita MobilePayllä tai Facebookissa!

Lahjoittamalla ja tukemalla Sylva ry:n toimintaa autat tarjoamaan syöpään sairastuneille lapsille ja heidän perheilleen kuntoutusta ja vertaistukea.

Auta meitä auttamaan ja tarjoa #erätauko! Lahjoita haluamasi summa MobilePaylla numeroon 87215 tai Facebook-keräyksessämme.

Muut lahjoitusmuodot verkkosivuillamme www.sylva.fi/lahjoita

Keräyslupa: Poliisihallituksen luvan nro: RA/2017/840, 1.9.2017. Voimassa 1.9.2017 – 19.8.2019 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Lisätietoja ja kuvakoosteita kansainvälisestä lasten syövän päivästä sekä päivityksiä #erätauko-tapahtumien tiimoilta, seuraa Sylva ry:n Facebookia.