Siirry suoraan sisältöön

Johdanto

Miksi hyvätuloisten lapset selviävät suuremmalla todennäköisyydellä syövästä kuin matalatuloisten? Kysymys on askarruttanut syöpää sairastavien lasten vanhempia, tutkijoita ja Sylvan jäseniä jo muutaman vuoden ajan. Se on nostanut pintaan suuria tunteita: surua, häpeää ja suuttumusta.

Lue lisää: Johdanto

Hoito on samanlaista

Aluksi lääkäri ja väitöskirjatutkija Anniina Kyrönlahden oli vaikea uskoa, että hänen tutkimuksensa tulokset ovat totta. Hän oli tehnyt tutkimustaan reilusti yli vuoden, kun hän tarkasteli ensimmäisiä tuloksia. Hän pyöritteli niitä kollegojensa kanssa moneen kertaan ja varmisti, ettei heiltä vaan ole jäänyt huomaamatta mitään, mikä vaikuttaa tulokseen. Mitään sellaista ei kuitenkaan löytynyt. Tulos oli yksiselitteinen.

Lue lisää: Hoito on samanlaista

Eriarvoisuus ei näy osastolla

Turun yliopistollisen keskussairaalan eli Tyksin lastentautien ja lasten hematologian osastonylilääkäri Päivi Lähteenmäki on perehtynyt Anniina Kyrönlahden tutkimukseen ja pitää sitä ehdottoman tärkeänä. Kuitenkaan sitä näkemystä hän ei jaa, että hoitoonpääsyssä olisi niin suuret erot, että sillä voisi selittää tutkimuksen esiintuomaa eriarvoisuutta.

Lue lisää: Eriarvoisuus ei näy osastolla

Vanhemmat noudattavat ohjeita hyvin

Entä mitä mieltä sairaalassa ollaan niin sanotuista terveyslukutaidoista? Voiko hoidon onnistuminen ja lapsen selviäminen olla kiinni siitä, miten hyvin vanhemmat ymmärtävät heille annettuja ohjeita? Lapsihan ei ole koko hoitoaikaa sairaalassa, vaan välillä hän viettää pitkiäkin jaksoja kotona. Eikö vanhemmilla ole silloin iso vastuu hoitaa lasta?

Lue lisää: Vanhemmat noudattavat ohjeita hyvin

Voivatko voimat loppua?

Kun lapsi sairastuu vakavasti, koko perheen elämä mullistuu. Se mullistuu ja järkkyy niin paljon, että kaikki sairastuneen lapsen vanhemmat kokevat traumaattista stressiä varsinkin aluksi, kertoo Kuopion yliopistollisen sairaalan psykologi Krista Koivula.

Lue lisää: Voivatko voimat loppua?

Evoluutiobiologit, lääkärit ja sosiologit yhteistyöhön!

Monet sosiologit kurtistavat kulmiaan, kun Emma Vitikainen esittäytyy ja kertoo olevansa evoluutiobiologi. Tiedemaailma on pitkään kiistellyt siitä, kumpi vaikuttaa ihmisen elämään enemmän, geenit vai ympäristö. Kun sosiologit ovat vihdoin saaneet muut vakuutettua, että ympäristö muovaa ihmistä, he eivät halua kuulla jälleen kerran, että kohtalomme on sinetöity geeneihin.

Lue lisää: Evoluutiobiologit, lääkärit ja sosiologit yhteistyöhön!

Tuki edistää toipumista

Kun puhutaan vakavien sairauksien hoidosta, yleensä keskitytään puhumaan lääketieteellisestä hoidosta ja sen laadusta. Paranemiseen vaikuttavat kuitenkin myös muut asiat. Mielen hyvinvoinnilla ja sitä edesauttavalla psykososiaalisella tuella voi olla valtava vaikutus siihen, kuinka hyvin potilas toipuu.

Lue lisää: Tuki edistää toipumista