Suoraan sisältöön

Kun syöpä tekee pahaa, #erätauko tekee hyvää

Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään taas 15.2. Helmikuussa järjestetään tuolitapahtumia ympäri Suomea, sekä Liigan ja jääkiekkoseurojen kanssa yhteistyössä #erätauko-tempauksia pelipäivien yhteyteen. Tule mukaan!

Vuoden 2018 kansainvälisen lasten syövän päivän 15.2. päätapahtuma järjestetään Helsingissä Narinkkatorilla ja muita vastaavia tapahtumia on luvassa ympäri Suomea.

Tänäkin vuonna #erätauko-kampanjassa tehdään yhteistyötä jääkiekon SM-liigan (Liiga) sekä seurojen kanssa, ja pelipäivinä syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja heidän perheidensä yhdistykset ja kerhot näkyvät ja kuuluvat jäähalleissa.


Syöpä eristää lapsen normaalista elinpiiristä

Vuoden 2018 #erätauko-kampanjan keskiössä on itse sairastunut lapsi. Kampanjan ydinidea – Kun syöpä tekee pahaa, #erätauko tekee hyvää – kuvaa sitä, kuinka syöpään sairastuminen eristää lapsen hänen normaalista elinpiiristään ja tällöin kaikenlainen tuki ja apu tulee tarpeeseen.

Kun lapsi tai nuori sairastuu syöpään, sairastuneen ja tämän lähipiirin arki mullistuu. Syöpähoidot ovat rankkoja paitsi fyysisesti myös henkisesti ja ne saattavat kestää useamman vuoden, mikä voi eristää lapsen täysin normaalista elinpiiristä: koulusta, ystävistä, harrastuksista. Tällöin tarvitaan #erätaukoja.

Vuoden 2018 Erätauko-kampanjan keskiössä on alakouluikäinen Topias, joka sairastui leukemiaan syksyllä 2016. Rankat hoidot ovat vieneet Topiakselta mahdollisuuden harrastuksiin – jääkiekkoon ja jalkapalloon – ja Topias liikkuu tällä hetkellä pyörätuolilla sekä kävelykepeillä. Topias esiintyy kampanjakuvissa ja -videossa sekä osallistuu 2.2. HIFK:in kotipeliin ja pudottaa siellä aloituskiekon.

Voit lukea Topiaksen ja hänen perheensä tarinan täältä.


Tietoa ja tukea

Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään nyt jo 17. kertaa yli 60 maassa. Suomessa päivää vietetään nyt 8. kertaa reilusti yli kymmenellä paikkakunnalla Sylva ry:n ja muiden valtakunnallisten sekä paikallisten yhdistysten ja kerhojen järjestämänä.

Idea päivän vietosta on lähtöisin syöpäsairaiden lasten vanhempien kansainväliseltä kattojärjestöltä ICC:ltä, jota myös Sylva ry on ollut perustamassa.

Päivän tarkoitus on levittää tietoutta lasten syöpäsairauksista ja sekä nostaa esille vakavan sairauden vaikutuksia paitsi itse sairastuneeseen myös hänen läheisiinsä. Samalla kerätään varoja valtakunnallisesti ja paikallisesti yhdistysten ja kerhojen toimintaan, jolla tuetaan sairastuneen perhettä arjessa.

Tämän vuoden kampanjan yhteydessä Syöpäsäätiö, Aamu Säätiö ja Sylva ry ovat yhdessä rekisteröineet virallisesti Kultanauhan – eli kansainvälisen lasten syöpien tunnuksen – Suomeen. Se tulee käyttöön kaikille syöpäsairaiden lasten vanhempien kerhoille ja yhdistyksille. Kultanauhan avulla pyritään lisäämään tietoutta lasten syövistä ja niiden hoidosta. Lue lisää Kultanauhasta täällä.


Mitä sinä voit tehdä?

Sylva ry ja muut syöpäsairaiden lasten ja nuorten kerhot ja yhdistykset ovat niitä arjen kanssakulkijoita, jotka tarjoavat tärkeän hengähdystauon vakavan sairauden kohdanneelle ja tämän läheisille – valtakunnallisesti ja paikallisesti.

Valtakunnallinen Sylva ry tarjoaa tietoa, vertaistukea, kurssituksia ja virkistäviä lomia perheille silloin, kun he sitä eniten tarvitsevat. Voit lukea lisää Sylvan tukimuodoista ja toiminnasta täältä.

Auta meitä auttamaan ja tarjoa perheille #erätauko.

  • Tule mukaan Sylvan toimintaan vapaaehtoisena ja osallistu tapahtumiimme tai järjestä jokin oma tempaus.
  • Tue Sylva ry:n toimintaa lahjoittamalla ja auta meitä tukemaan perheitä: voit lahjoittaa tekstiviestikampanjan kautta (ohjeet alempana), mobiilisiirrolla, kertalahjoituksella, suoraan lahjoitustilille tai perustaa keräyksen Sylvan OmaKeräys-alustalle – kaikki vaihtoehdot löytyvät täältä.
  • Lähde mukaan alueelliseen vapaaehtoistoimintaan ja auta paikalliskerhoja ja -yhdistyksiä järjestämään toimintaa, tai auta oman alueesi kerhoa/yhdistystä varainkeruussa. Paikalliskerhojen ja -yhdistysten yhteystiedot löydät täältä.
  • Jos tunnet alueellasi/lähelläsi olevan perheen, jonka lapsi on sairastunut, tarjoa apua arkeen suoraan heille – tee perheelle ruokaa, vie sairastuneen sisaruksia vaikkapa elokuviin tai anna vanhemmille yhteinen lepohetki.
  • Tavoitteenamme on saada #erätauko-kampanja leviämään niin sosiaalisessa mediassa kuin muussa mediassa – jaa, tykkää, kommentoi.

Tarjoa #erätauko – lahjoita tekstiviestillä!

Kun syöpä tekee pahaa, #erätauko tekee hyvää. Lahjoittamalla ja tukemalla Sylva ry:n toimintaa autat tarjoamaan syöpäsairaille lapsille, nuorille ja heidän perheilleen kuntoutusta ja vertaistukea.

Lähetä viesti ERÄTAUKO numeroon 16499, ja olet mukana helpottamassa lapsisyöpäperheiden arkea. Viestin hinta on 10€ ja se veloitetaan puhelinlaskullasi. Tekstiviestilahjoitus toimii Elisa, Saunalahti, Telia ja DNA -liittymillä.

Keräyslupa: Poliisihallituksen luvan nro: RA/2017/840, 1.9.2017. Voimassa 1.9.2017 – 19.8.2019 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.


Tapahtumia ympäri Suomea

Kansainvälisen lasten syövän päivän kunniaksi järjestetään eri paikkakunnilla muun muassa seuraavat tuolitapahtumat:

Helsinki, Narinkkatori. Päivän päätapahtuma Sylva ry:n ja Kympin lapset ry:n järjestämänä Helsingin Narinkkatorilla torstaina 15.2. klo 12–18.

Narinkkatorille asetellaan noin 150 sinistä, punaista ja valkoista tuolia. Nämä tuolit edustavat niitä suomalaisia lapsia ja nuoria, jotka ovat sairastuneet syöpään edeltävän vuoden aikana ja ovat olleet hoidossa lasten syöpäosastoilla. Jokaisella tuolilla on lappu, joka kertoo sairastuneen sukupuolen, iän sekä diagnoosin. Osalla tuoleista palaa kynttilät, jotka on sytytetty syöpään menehtyneiden muistoksi.

Torilla on myös niin kutsuttuja muistotuoleja (vrt. edellisvuosien muistopöytä), johon tapahtumaan osallistuvat voivat tuoda esimerkiksi kukkia ja kynttilöitä niiden lasten ja nuorten muistoksi, jotka ovat sairastuneet tai menehtyneet aiempina vuosina. Lisäksi tapahtumassa on Sylva-teltta, jonne voit tulla tapaamaan työntekijöitä ja vapaaehtoisia, juttelemaan, lämmittelemään sekä ostamaan mm. Kultanauha-rintanappeja ja Tapiiri-tuotteita.

Tapahtumassa Sylvan ja Kympin lasten työntekijät sekä vapaaehtoiset jakavat tietoa kampanjasta sekä suorittavat lipaskeräystä.

Jyväskylä, Paviljonki. Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen syöpälapsiperheiden Sopukka-kerho järjestää kaksi hyväntekeväisyystapahtumaa lauantaina 17.2. Päivätapahtuma klo 11–14 Paviljongin A-hallissa on suunnattu lapsiperheille. Ohjelmassa mm. pomppulinna, kasvomaalausta, arpoja, temppurata, taikuri, lastenmusiikkiesityksiä, satujumppaa. Illalla klo 18 alkaen Paviljongin Wilhelm-salissa hyväntekeväisyyskonsertti. Esiintyjinä syövän sairastaneet lapset, Antti Kleemola, Jonna Ortju, Käsikello-orkesteri Kide ja Jyväskylän puhallinorkesteri juhlakokoonpanossaan.

Kuopio, Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen tilat (Kuninkaankatu 23). Ennen lauantai-illan 17.2. KalPa-ottelua, klo 15.30 alkaen Nallesairaala ja vapaata oleskelua. Tarjolla purtavaa ja käsillä tekemistä koko perheelle. Paikalla Kuopuksen jäseniä. Niiralan montussa ottelu alkaa klo 18.30, hallille siirrytään klo 17 jälkeen.

Oulu, kauppakeskus Zeppelin (Kempele). Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet järjestää tuolitapahtuman lauantaina 17.2 klo 11-15. Tapahtumassa lipaskeräystä ja lasten syöpätietouden jakamista. Toiminnan tukemiseksi myynnissä: pipoja ja kultanauha rintanappeja.

Pietarsaari (Campus Allegro) ja Vaasa (Rewell Center). Project liv järjestää tuolitapahtumat torstaina 15.2.

Pori, Puuvillan Kauppakeskus ja Prisma Mikkola. Satakunnan Syöpäyhdistyksen lapsisyöpäpotilaiden vanhempainkerho Syöpyköiden järjestämä tuolitapahtuma lauantaina 10.2. klo 11–16 (Puuvilla) sekä torstaina 15.2. klo 15–20 (Prisma). Tapahtumassa lipaskeräystä ja Kultanauha-rintanappien myyntiä.

Tampere, TAYS LO6. Syli ry läsnä osastolla torstaina 15.2.

Kauppakeskus Mylly, Raisio. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö järjestää tuolitapahtuman lauantaina 10.2. klo 11–14. Paikalla myös Team Rynkeby – God Morgon sekä Aamu Säätiö. Tapahtumassa myydään tuotteita, tehdään lipaskeräystä, annetaan tietoa ja tanssitaan.

Huom! Jos tässä listassa ei ole mainittu jonkin kerhon erillistä tapahtumaa, niin silloin paikallinen kerho tai yhdistys näkyy oman paikkakuntansa jääkiekko-ottelussa (kts. alla erillinen lista otteluista). Tällöin noissa jääkiekko-otteluissa levitetään tietoutta lasten syövistä ja suoritetaan lipaskeräystä.

 

Team Rynkeby – God Morgon -hyväntekeväisyystapahtumat

* Jyväskylässä on Rakkauden turvaverkko -tapahtuma lasten syövän päivään liittyen lauantaina 17.2.

* Espoon Superpark 17.2.

* Oulu 17.2. Superpark / Supertalvipäivät

* Tampere polkee 24h Koskikeskuksessa 15.2–16.2

* Turku Loimun pelissä 17.2. ja TYKS:in lasten syöpäosastolla 14.2.

Syöpä on kova liiga – Liigan pelien aikataulut

Perinteisten tuolitapatumien ohella eri paikkakunnilla järjestetään jääkiekon SM-liigan (Liiga) kanssa yhteistyössä tempauksia pelipäivien yhteyteen. Alla olevasta listasta löydät kansainvälisen lasten syövän päivän tukemisessa mukana olevat seurat ja pelien paikkakunnat sekä ajankohdat. Lisätietoja otteluajoista Liigan verkkosivuilta (www.liiga.fi).

Peleissä on paikalla joko paikallisyhdistysten ja -kerhojen vapaaehtoisia ja/tai Sylvan työntekijöitä ja hallituksen jäseniä sekä Team Rynkeby – God Morgon -joukkueiden vapaaehtoisia. Peleissä jaetaan flyereita, tehdään lipaskeräystä ja jokaisella paikkakunnalla pyritään saamaan jäälle syöpään sairastuneen lapsen perhe.

Perjantai 2.2.
Helsinki: HIFK–JYP klo 18.30

Perjantai 9.2.
Hämeenlinna: HPK–SaiPa klo 18.30
Vaasa: Sport–Lukko klo 18.30

Lauantai 10.2.
Tampere: Tappara–Pelicans klo 17.00

Tiistai 13.2.
Jyväskylä: JYP–Kärpät klo 18.30
Lahti: Pelicans–Lukko klo 18.30
Lappeenranta: SaiPa–TPS klo 18.30
Pori: Ässät–HPK klo 18.30

Keskiviikko 14.2.
Tampere: Ilves–HIFK klo 18.30

Perjantai 16.2.
Mikkeli: Jukurit–KalPa klo 19.00
Rauma: Lukko–JYP klo 18.30

Lauantai 17.2.
Kuopio: KalPa–Sport klo 18.30
Kouvola: KooKoo–Ilves klo 15.00
Oulu: Kärpät–SaiPa klo 17.00

Lisätietoja ja kuvakoosteita kansainvälisestä lasten syövän päivästä sekä päivityksiä tapahtumien tiimoilta, seuraa Sylvan Facebookia!