Suoraan sisältöön

Lauhan tarina

10-vuotias Lauha on syövän sairastaneen lapsen isosisko. Lauhan perheessä sairastui leukemiaan sisko Laina, joka on nyt seitsemänvuotias. Perheen kolme sisarusta ovat olleet toisilleen iso voimanlähde sairauden aikana ja sen jälkeen. Lauha on sisarustrion keskimmäinen ja Laina nuorin. Vanhin sisar on Lempi, 12. 

Lauha kuvailee siskon syöpädiagnoosin olleen hämmentävä. ”Ei sitä oikein voinut edes tajuta. Oli se tietenkin surullista ja tuli ikävä siskoa,” kertoo Lauha. Sisarukset joutuivat olemaan välillä pitkiäkin aikoja erossa toisistaan. ”Silloin soiteltiin paljon sairaalaan ja kyseltiin miten siellä menee”. Hyviksi asioiksi sisarukset kuvaavat hetkiä, kun on päässyt perheen kanssa viettämään aikaa yhdessä kivoihin paikkoihin. 

Sisaruudesta Lauha puhuu todella kauniisti. ”On kiva auttaa toisia, aina on joku tukena ja ystävänä, kun on vaikka huono mieli. Aina on joku, jolle voi puhua”.  

Muille samassa tilanteessa oleville lapsille Laina ja Lauha haluavat sanoa, että tulossa on vielä kivoja juttuja ja asiat menevät vielä parempaan päin. 

teksti: Juuli Nakari
kuva: Teemu Ullgrén