Suoraan sisältöön
Lapsuusiän pahanlaatuiset luuston kasvaimet kuuluvat suurimmaksi osaksi kahteen pääryhmään, osteosarkoomaan ja Ewingin sarkoomaan.

Lapsuusiän pahanlaatuisiin luutoskasvaimiin sairastuu vuosittain maassamme 4-5 lasta, useimmiten kouluiässä ja yli 10-vuotiaina. Kumpaakin kasvaintyyppiä tavataan myös nuorilla aikuisilla.

Osteosarkooma esiintyy tyypillisesti raajojen pitkien luiden nopeasti kasvavilla alueilla kasvainmassana, joka on usein jonkin verran kivulias. Se saattaa aiheuttaa epätavallisen luunmurtuman.

Ewingin sarkooma saattaa esiintyä raajojen, lantion tai selkärangan alueella ja voi aiheuttaa myös kipuja tai murtuman.

Hoito ja ennuste

Osteosarkoomaa hoidetaan leikkauksella ja intensiivisellä sytostaattihoidolla ennen leikkausta – ja myös sen jälkeen. Leikkauksessa kasvaimen vaurioittama luu poistetaan joko kokonaisuudessaan tai suurimmaksi osaksi.

Ewingin sarkoomaa hoidetaan sytostaattihoidon, leikkauksen ja sädehoidon yhdistelmällä.

  • Kummassakin sairaudessa leikkaus merkitsee osassa tapauksissa amputaatiota. Usein poistettu luu on kuitenkin mahdollista korvata joko muulla luulla tai metalli/muovi-rakenteella. Säären alaosan syövässä amputaatio on usein parempi ratkaisu, koska raaja sietää silloin rasitusta huomattavasti paremmin eikä toistuvia uusintaleikkauksia yleensä tarvita.
  • Osteosarkoomassa pysyvän paranemisen ennuste on parhaimmillaan 70–80 %, ja Ewingin sarkoomassa jopa 90 %.
  • Taudin toteamishetkellä laajalle levinnyttä tai uusiutunutta tautia sairastavilla ennuste on kuitenkin ratkaisevasti huonompi.
    Lisätietoja luustokasvaimista täältä.