Suoraan sisältöön

Aivokasvaimet

Aivokasvaimet ovat lapsuusiässä toiseksi yleisin kasvaintyyppi lymfooman jälkeen. Suomessa todetaan noin 40 uutta lasten aivokasvainta vuodessa.

Suomessa vuosittain noin 40 lasta sairastuu keskushermoston alueen eli aivojen tai selkäydinkanavan kasvaimiin. Osa kasvaimista on patologin antaman vastauksen mukaan solukuvaltaan pahanlaatuisia, mutta näihin neljäänkymmeneen kasvaimeen lasketaan mukaan hyvänlaatuiset kasvaimet, jotka voivat myös vaatia runsaasti hoitoja.

Aivokasvaimen löytymiseen johtavia oireita on monia ja aivan täsmälleen samanlaista oireilua eri aivokasvainpotilailla ei useinkaan nähdä. Oireet riippuvat pitkälti siitä, missä kasvain sijaitsee, kuinka suurikokoinen se on ja mitä aivojen aluetta se painaa ja haittaa näin hermoston toimintaa.

Neurokirurginen hoito, eli kasvaimen mahdollisimman hyvä poisto leikkauksella on hyvin tärkeä ennusteeseen jatkossa vaikuttava tekijä kasvaintyypistä riippumatta. Sädehoitoa tarvitaan erityisesti isompien lasten pahanlaatuisten aivokasvainten hoitoon. Sytostaattihoitoja eli solunsalpaajia käytetään erityisesti pahanlaatuisten aivokasvainten hoitoon. Joskus solukuvaltaan hyvänlaatuistenkin, mutta etenevien kasvainten hoitoon sytostaatit ovat aiheellisia.

Aivokasvaimia on hyvin erilaisia ja hoitotulokset vastaavasti kasvaimen laadun ja sijainnin mukaan vaihtelevat paljon.

Lue lisää erilaisista aivokasvaintyypeistä, niiden oireistoista, hoidoista sekä ennusteista täällä.