Suoraan sisältöön

Lapsen syöpä ja liikunta

Syöpä ei estä lasta liikkumista – se on yksi lisäsyy liikkua

Lapsen tai nuoren syöpä muuttaa koko perheen rutiineja. Poikkeuksellisessa ja stressaavassa elämäntilanteessa olisi tärkeää, että liikunta säilyisi lapsen ja perheenne arjessa.

Kokosimme tietoa liikunnan positiivisista vaikutuksista lapsen vointiin syövän hoidon aikana ja sen jälkeen. Vaikka liikunta ei paranna syöpää, liikunnasta on tutkimusten mukaan paljon hyötyä syöpää sairastavalle lapselle. Se voi myös auttaa jaksamaan ja tuoda iloa vaikeassa elämäntilanteessa.

Syöpähoidot rajoittavat liikkumista, mutta niidenkin aikana on erilaisia keinoja ylläpitää lapsen aktiivisuutta. Fyysisellä aktiivisuudella emme tarkoita, että lapsen pitäisi osallistua vaikkapa ohjattuun liikuntaan, vaan ihan kaikkea liikettä ja ikätasolle tavallista arjen aktiivisuutta.

Toivomme, että materiaalin avulla innostutte liikkumaan yhdessä turvallisin ja luottavaisin mielin!

Kuuntele podcast, jossa Lotta Hamari kertoo väitöstutkimuksestaan ja Sylvalle tehdyistä liikuntavideoista sekä ohjeista:

 

Videotraileri sarjasta Lapsuusiän syöpä ja liikunta. Videosarja tarjoaa tietoa liikunnan tärkeydestä ja positiivisista vaikutuksista lapsuusiän syövän hoidon aikana ja jälkeen. Hyppää videon ohi
In English Videotraileri "Lapsuusiän syöpä ja liikunta" Hyppää videon ohi

Materiaalin koostajat

Käsikirjoitus: Lotta Hamari, ft, TtT
Alkuperäinen lähde: Chamorro-Viña C, Keats M, Culos-Reed SN. 2015. POEM, Pediatric Oncology Exercise Manual. Family Version, 1. painos. Health & Wellness Lab. Faculty of Kinesiology, University of Calgary. Calgary, Alberta, Canada.

Sisältöä ovat kommentoineet:

HUS
Marita Kurimo, ft
Kristiina Kauppinen, ft, TtM
Mervi Taskinen, LT, oyl

KYS
Kaisa Höyhtyä, ft
Kaisa Vepsäläinen, LT
Tuuli Pöyhönen, LT

TAYS
Mari Purolainen, ft
Taina Korhonen, ft
Olli Lohi, LT, oyl

TYKS
Mia Vuopio, ft
Liisa Järvelä, LT
Päivi Lähteenmäki, LT, oyl

OYS
Anneli Heikkilä, ft, TtM
Maria Ämmänpää, ft
Hanna Juntti, LT

Julkaisija:
Sylva ry
Jaakonkatu 3 B 3,
00100 Helsinki
09 135 6866