Tietoa kavereille ja muille läheisille
Syöpää sairastava nuori tarvitsee ystäviään
Hyvin harvat nuoret sairastuvat syöpään. Myös sinä olet yksi harvoista, joiden ystävä sairastuu.
Suurin osa syöpään sairastuvista nuorista paranee, mutta hoidot ovat rankat. Ystäväsi joutuu todennäköisesti olemaan pois koulusta ja harrastuksista, eikä hän voi nähdä sinua eikä ketään muitakaan läheskään niin paljon kuin haluaisi.
Silti hän tarvitsee läheisiä ihmisiä ympärilleen. On tärkeää, että kaverit eivät unohda häntä, vaikka häntä näkyykin nyt tavallista vähemmän.
Miten syöpää sairastavaa ystävää voi tukea?
Kriisin keskellä olevan ystävän kohtaaminen voi tuntua hankalalta. Vaikeassa tilanteessa voi olla vaikea löytää sanoja, eikä aina oikein tiedä, mitä kannattaa sanoa tai tehdä.
Tukemiseen ja kohtaamiseen ei ole oikeita sääntöjä. Tärkeintä on, että osoitat myötätuntoa omana itsenäsi.
Joitain vinkkejä voi kuitenkin antaa.
Haluaako kaverisi puhua sairaudesta?
Saatat miettiä, kannattaako sairaudesta ylipäänsä puhua vai onko parempi vaieta. Siihen ei ole olemassa yhtä vastausta, koska ihmiset toivovat erilaista kohtelua. Monet pitävät siitä, että heiltä kysyy säännöllisesti kuulumisia ja että heidän sairautensa huomioidaan. Toisaalta jotkut eivät halua puhua sairaudesta.
Voit hyvin kysyä ystävältäsi, mitä hän toivoo. Kun puhutte avoimesti, molemminpuoleinen ymmärrys ja luottamus kasvaa.
Jos ystäväsi puhuu vaikeista asioista, voit vain kuunnella tai vaikka esittää tarkentavia kysymyksiä. Jos ystäväsi kertoo, että hänellä on paha olla, voit vaikka kysyä, että mikä pahan olon aiheutti, mitkä asiat yleensä helpottavat tai voitko sinä jotenkin auttaa, että fiilis paranee.
Voit myös kiittää, että ystäväsi puhuu sinulle vaikeista asioista. Kertominen osoittaa luottamusta.
Jos et oikein tiedä, mitä sanoisit, voit kertoa sen ystävällesi. Voit hyvin kertoa, että et osaa sanoa mitään, mutta haluat siitä huolimatta olla tukena.
Kun olette taas yhteydessä, voit aloittaa keskustelun ihan vaan kysymällä, että mitä ystävällesi kuuluu. Silloin ystäväsi voi valita, alkaako hän puhua sairaudesta vai jostain ihan muusta.
Sitä sinun ei tarvitse pelätä, että möläytät jotain sopimatonta. Jos ja kun haluat aidosti olla tukena, se välittyy kyllä. Ja jos tuletkin sanoneeksi jotain hölmöä, voit aina pyytää anteeksi.
Vinkit on julkaistu alun perin Sylva-lehden numerossa 2/2021. Ne antoivat syöpää sairastava Ronja Hänninen ja HelsinkiMission kriisityöntekijä, kliinisen terveyspsykologian erikoispsykologi Emma Lindegren.
Pidä säännöllisesti yhteyttä
On mahdollista, että syöpää sairastava ei aina pysty vastaamaan yhteydenottoihin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän ei haluaisi kuulla ystävistään. Sairaus ja hoidot vievät voimat, ja joskus ei jaksa näpytellä edes yhtä viestiä.
Yritä kuitenkin pitää säännöllisesti yhteyttä.
Jos ystäväsi ei tarvitse olla eristyksissä, pyydä häntä mukaan. Kannattaa pyytää, vaikka olisit lähes varma, että hän ei lähde. Se muistuttaa ystävääsi siitä, että häntä ei ole unohdettu.
Pidä ystävääsi muutenkin ajantasalla siitä, mitä sinulle ja kaveriporukallenne kuuluu. Kun sairauden aiheuttama sokki on lieventynyt, ystäväsi todennäköisesti haluaa puhua muustakin kuin syövästä. Eli samoista asioita, joista puhuitte ennen hänen sairastumistaan.
Myös sairastuneen ystävä voi tarvita ja saada apua
Kun nuori ihminen sairastuu vakavasti, se on järkytys myös kavereille. Läheisen ihmisen sairastuminen herättää monenlaisia pelkoja. Olet varmasti huolissasi ystäväsi puolesta. Saatat myös miettiä, voitko itsekin sairastua vakavasti.
Puhuminen helpottaa oloa. Nopein tapa saada apua on ottaa yhteyttä omaan koulun tai oppilaitoksen terveydenhuoltoon.
Syöpä kuormittaa myös seurustelukumppania
Jos tyttö- tai poikakaverisi on sairastunut syöpään, tilanne on hyvin kuormittava myös sinulle. Seurustelukumppanin sairastuminen herättää monenlaisia tunteita, kuten pelkoa, epätoivoa, vihaa ja surua. Se on luonnollista.
Ihmiset käsittelevät kriisiä eri tavoin. Jotkut haluavat olla seurustelukumppaninsa tukena koko ajan ja kaikin tavoin. Toisen tukeminen on hienoa, mutta sinun on tärkeää huolehtia myös omasta hyvinvoinnistasi.
Jatka harrastuksiasi ja tapaa kavereitasi. Se auttaa sinua jaksamaan.
Joillekin voi iskeä pakokauhu. Sairaus voi tuntua niin pelottavalta ja ahdistavalta, että joidenkin tekee mieli lähteä karkuun. Älä kuitenkaan tee hätiköityjä päätöksiä. Syövän takia ei kannata heittää suhdetta menemään.
Anna tilanteelle aikaa. Katso rauhassa, miten asiat lähtevät käyntiin ja miten suhteenne alkaa sujumaan uuden tilanteen keskellä. Riidat, erimielisyydet ja epävarmuudet kuuluvat parisuhteeseen myös silloin, kun toinen on sairas. Tärkeintä on, että ne selvitetään ja että molemmat tulevat kuulluksi ja ymmärretyksi.
Läheisesi ulkonäkö muuttuu
Todennäköisesti seurustelukumppanisi ulkonäkö muuttuu syöpähoitojen takia. Hän voi laihtua, lihota tai turvota, ja hänen hiuksensa saattavat lähteä. Syöpä saattaa muuttaa myös hänen ajatusmaailmaansa ja sitä, miten hän suhtautuu eri asioihin.
Sairastunut ei voi muutoksille mitään. Ne voivat silti olla hänelle vaikea paikka ja aiheuttaa valtavasti paineita. Hän ei välttämättä tunne oloaan viehättäväksi, ja hän saattaa tuntea olonsa vieraaksi omassa kropassaan. Kaikkia ulkonäön muutokset eivät kuitenkaan juurikaan hetkauta. Älä sinäkään tee niistä numeroa.
Läheisesi voi tuntua eri ihmiseltä, mutta suhtaudu muutoksiin avoimin mielin. Ajattele vaikka, että hän on 2.0-versio siitä, mitä hän ennen oli! Kauniit sanat ja kehut ovat nyt erityisen tärkeitä.
Pidä kiinni omista rajoistasi
Läheisesi tarvitsee nyt tukea. Kuitenkaan kaikkea kiukuttelua ei tarvitse ottaa vastaan. Omista rajoista saa ja pitää pitää kiinni. Sairaus ei ole syy mitätöidä toisen tunteita.
Saatat tuntea olosi yksinäiseksi. Todennäköisesti kukaan kaverisi ei ole ollut tilanteessa, jossa seurustelukumppani sairastuu vakavasti. Sinusta saattaa tuntua siltä, että kukaan ei ymmärrä sinua. Sinun pitäisi tukea läheistäsi, mutta ehkä kukaan ei tue sinua.
On ymmärrettävää, jos et jaksa koko ajan olla läsnä ja kannustava. On myös mahdollista, että tilanne käy sinulle yksinkertaisesti liian rankaksi. Myös sinun pitää tunnistaa omat voimavarasi.
Juttele ja kerro avoimesti tunteistasi
Kuten aina parisuhteessa myös nyt kannattaa keskustella avoimesti kaikesta. Kerro tunteistasi ja ajatuksistasi seurustelukumppanillesi.
Kerro myös omasta arjestasi. Jos tyttö- tai poikaystäväsi on eristyksissä ja jää kaiken ulkopuolelle, häntä todella kiinnostaa tietää, mitä olet tehnyt, ketä olet tavannut ja mitä kaverisi ovat kertoneet. Arjen jakaminen lisää luottamusta.
Mieti myös, millaisia pieniä huomionosoituksia voit tehdä. Voisitko viedä kultasi ulkoilemaan tai vaikka sairaalan kahvioon?
Vakava sairaus muuttaa suhdettanne jollakin tavalla. Sairaus ja hoidot eivät kestä ikuisesti, mutta siinä voi kestää hieman aikaa, että löydätte tavan, jolla uusi yhteinen arkenne alkaa taas rullata.
Voit myös hakea keskusteluapua yksin tai yhdessä läheisesi kanssa. Lue lisää ja varaa aika.