Suoraan sisältöön

Sylvasta löydät tukea vertaistarinoina

Sylvassa tukee syöpää sairastavia ja heidän läheisiään

Kun sairaus painaa mieltä, ei tarvitse jäädä yksin. Sylvan sivustolta löydät muiden syöpään sairastuneiden nuorten ja nuorten aikuisten tarinoita, videoita ja podcasteja.

Alta voit lukea, mitä syövän sairastaneet Lilja ja Maria haluavat sanoa ikätovereilleen, jotka joutuvat käymään läpi saman kuin he. Lilja ja Maria tapasivat toisensa Sylvan viikonloppukurssilla ja ovat nykyään hyviä ystäviä.

Syövän sairastaneen Liljan ja Marian terveiset

Hei ystävä,

olet joutunut tilanteeseen, johon mekään emme olisi halunneet joutua. Syöpä on jokaiselle järkytys, mutta suurin osa selviää siitä. Syöpiin on nykyään todella hyvät hoidot. On kuitenkin tärkeää, että huolehdit myös jaksamisestasi.
Mieti, mitä kivaa voisit tehdä sairaalassa. Sinulla on hyvä olla ajanvietettä, joka tuo sinulle iloa. Me tykkäsimme kirjoittaa ja tehdä palapelejä. Jos jaksat, kannattaa kokeilla erilaisia asioita. Ehkä jostain niistä tulee uusi voimavarasi.

Me saimme tukea myös ystäviltä, sairaalan henkilökunnalta ja syöpäyhdistyksistä sekä Sylvasta. Ei haittaa, jos et ole heti valmis puhumaan sairaudestasi muille, mutta on hyvä tietää, että tukea on saatavilla.

Saatat joutua viettämään pitkiä aikoja sairaalassa tai kotona eristyksissä. Se on raskasta etenkin meille nuorille, joille ystävät ovat usein kaikki kaikessa. Soitelkaa videopuheluita ja hyödyntäkää somea. Pohtikaa muutenkin, miten voisit olla välillä mukana myös etänä. Se ei tietenkään korvaa kasvokkaista tapaamista, mutta etäyhteydetkin piristävät ja antavat voimaa.

Olethan itsellesi armollinen. Sinun ei tarvitse suoriutua harrastuksista eikä edes koulusta täysillä, vaan nyt tärkeintä on oma jaksamisesi. Jos jokin asia mietityttää tai tuntuu raskaalle, ota asia rohkeasti esille sairaalan henkilökunnan tai vaikka Sylvan nuorten toiminnan asiantuntijan kanssa. He auttavat kyllä!

Muista jokaisena hetkenä, että et ole yksin. Samassa tunnelissa on tällä hetkellä monta kaltaistasi vaeltajaa.

Terveisin syövän sairastaneet
Lilja ja Maria

Katso videolta, mitä muut kertovat syövästään

Oona sairastui 15-vuotiaana leukemiaan. Tällä videolla hän kertoo, miltä syöpään sairastuminen tuntui ja millaista tukea hän sai Sylvasta.

17-vuotias Reetta kertoo omasta syöpäkokemuksestaan Maiju Voudin Puhutaan-sarjassa. Videon pääset katsomaan täältä.

Rasse kertoo tässä syövän myöhäisvaikutuksista: 

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Leadoo yhteydenottobotti Hyppää upokkeen ohi