Suoraan sisältöön

Tapahtumat ja toiminta lapsiperheille

Sylva tarjoaa ammatillista- ja vertaistukea perheenjäsenillenne sekä koko perheellenne. Kuljemme rinnallanne aina syöpädiagnoosista hoitoihin ja toipumisajan seurantaan.

Sylva tukee – aina kun tukea tarvitsette. Voisimmeko auttaa juuri nyt? Kaipaisitko kenties kuulijaa itsellesi, ammattilaisen tarjoamaa keskustelutukea tai vertaistukea saman kokeneelta? Tutustu toimintaamme!

Sylvan tuki alle 12-vuotiaalle sairastuneelle lapselle ja sisaruksille

  • Sylvan kuvataideterapeutti ja -ohjaaja vierailevat yliopistosairaaloissa piirustus- ja maalaustarvikkeiden kanssa. Yleensä syöpää sairastava lapsi tai nuori aloittaakin kuvataideterapian hoitojen alkuvaiheessa ja yhteinen matka Sylvan taideterapeutin tai -ohjaajan kanssa jatkuu hoitojen ajan.

    Kuvataideterapiassa työskennellään lapsen ja nuoren ehdoilla. Lapsi ei välttämättä pysty sanallistamaan tunteitaan, mutta piirrosten kautta hän voi kertoa mielessään olevia asioita.

    Sylvan Riitta Salmu on työskennellyt kuvataideterapeuttina vuodesta 20019. Hän ohjaa lapsia ja nuoria neljässä yliopistosairaalassa: maanantaisin HUS:ssa, tiistaisin TAYS:ssa, keskiviikkoisin OYS:ssa ja torstaisin TYKS:ssa.

    Kuopiossa KYSissä kuvataidetoimintaa ohjaa Sylvan ratkaisukeskeinen kuvataideohjaaja Eeva Mölkänen.

    Katso kaikki lapsille suunnatut tapahtumat ja ryhmät Sylvan tapahtumakalenterista.

  • Sylva järjestää kuvataideterapiaryhmiä etänä eri-ikäisille sairastuneille. Terapiaryhmissä pohditaan eri tekniikoiden ja aihevalintojen kautta esimerkiksi omaa suhdetta sairastumiseen.

    Sylva tarjoaa kuvataideterapiaryhmiä myös sairastuneiden 7–12-vuotiaille sisaruksille. Yhdistävä tekijä kaikille on se, että sisko tai veli on sairastunut syöpään. Mukaan on tervetullut myös itse syöpään sairastunut lapsi tai nuori. Ryhmässä piirrellään ja jutellaan. 

    Ryhmät kokoontuvat Teamsissä.

    Katso kaikki lapsille suunnatut tapahtumat ja ryhmät Sylvan tapahtumakalenterista.

  • Koulutetut vapaaehtoiset leikkikaverit tukevat lapsia sairaalassa. Toiminta järjestetään yhteistyössä OLKA:n kanssa. Kysy lisää osaston henkilökunnalta.

Sylvan tuki nuorelle 13–17-vuotiaalle

Tutustu Sylvan nuorten toimintaan!

Sylvan tuki vanhemmalle

  • Lapsen tai nuoren vakava sairaus muuttaa arjen. Me Sylvassa tiedämme, mitä sinä ja perheesi käytte läpi ja tuemme teitä. Sylva ei tarjoa lääketieteellistä tai sairauteen liittyvää neuvontaa, mutta tarjoamme psykososiaalisesta tukea, joka auttaa sinua ja perhettäsi eteenpäin. 

    Mietityttääkö oma tai perheenjäsenen tilanne? Askarruttaako jokin? 

    Ei ole liian pientä asiaa tai aihetta – ota yhteyttä ja sovitaan keskusteluaika. Voimme jutella joko kasvokkain tai puhelimella.

    Sylva tarjoaa mahdollisuuden perheterapeutin tukikeskusteluihin. Keskustelut ovat sinulle maksuttomia. 

  • Olemme koonneet tietoa sinulle Sylvan verkkosivuille (ks. viereinen valikko) sairauden eri vaiheisiin. Katso erityisesti sivu Mistä tukea arkeen?

    Tietoa tarjoavat myös Sylvan asiantuntijat ja sitä on saatavilla myös ryhmätoiminnasta. Ota rohkeasti yhteyttä!

     

  • Sylva järjestää syöpään sairastuneen lapsen vanhemmille ammatillisesti ohjattuja kursseja verkossa. 

    Kurssit ovat ammatillisesti ohjattuja, jossa vertaisuudella on vahva rooli. Kurssikertojen teemat liittyvät muuttuneeseen vanhemmuuteen, tunteisiin, joita lapsen sairastuminen syöpään herättää ja myötätuntoon itseä kohtaan. Kurssilla tutustut toisiin samanlaisessa elämäntilanteessa oleviin vanhempiin, sekä saat uusia oivalluksia, tietoa ja konkreettisia työkaluja omaan arkeesi.

    Lapsen sairaus vaikuttaa lähes aina vanhempien parisuhteeseen. Sylva tarjoaa vanhemmille parisuhdetta tukevia viikonloppukursseja, joiden tavoite on vahvistaa parisuhdetta ja keskinäistä yhteyttä sekä läheisyyttä.

    Katso kaikki vanhemmille suunnatut tapahtumat ja ryhmät Sylvan tapahtumakalenterista.

  • Onko sinulla joku, jolle puhua suoraan ilman huolta kuulijan jaksamisesta? Kun lapsi sairastuu, se täyttää koko elämän. Saatamme säästellä läheisiämme, varsinkin jos tuntuu siltä, että kuormitamme heitä jo liikaa. Tai koska tunnemme, että he eivät oikein ymmärrä.

    Vertaistukija on itse kokenut, miten syöpä riuhtaisee tutun elämän raiteiltaan ja miten perheen arki muuttuu. Hän on lähtenyt Sylvan vertaistukijaksi, koska haluaa tukea toista samassa tilanteessa olevaa vanhempaa. Moni on saanut vertaistukea itsekin. 

    Pyydä vertaistukijaa itsellesi missä tahansa vaiheessa:

    Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Elisabet Hallikainen

    elisabet.hallikainen@sylva.fi, 050 300 7367

  • Taideterapia on lempeä tapa tutustua omiin ajatuksiinsa. Kuvan kautta on mahdollisuus pohtia lapsen sairauden ja elämäntilanteen herättämiä ajatuksia. Kuva voi yllättää ja tarjota erilaisen näkökulman asiaan, siksi sitä tarkastellaan ammattilaisen kanssa. Kuvataideterapiassa ei ole kyse taiteen tekemisestä, vaan sanojen sijasta asiat ilmaistaan kuvalla. Kuvantekijä kertoo kuvastaan, ja taideterapeutti voi eisttää siitä kysymyksiä. Yhdessä tutkitaan ja pohditaan kuvan sanomaa. Taideterapiasta jää jokaiselta terapiatunnilta muistoksi kuva. Kuvaan on mahdollista palata myöhemmin.

    Sylva tarjoaa sairastuneen vanhemmille yksilöllistä kuvataideterapiaa syöpähoitojen aikana tai niiden jälkeen. Tapaaminen on kerran viikossa, tunti kerrallaan Teamsin välityksellä. Tapaamisten ajankohdat ja terapian kesto sovitaan yhdessä. 

    Laita viestiä kuvataideterapeutti Riitta Salmille ja kerro vapaamuotoisesti tämänhetkisestä tilanteestasi, perhetilanteestasi ja oletko terapiassa tällä hetkellä: riitta.salmu@sylva.fi.

    Viestin saatuaan Riitta on yhteydessä sinuun. 

  • Sylva ajaa sairastuneiden lasten ja nuorten ja heidän läheistensä asiaa yhteiskunnassa. Voit vaikuttaa Sylvan toimintaan ja tulla mukaan viemään viestiä eteenpäin mm. päättäjille liittymällä Sylvan jäseneksi. Jäsenenä voit mm. osallistua Sylvan vuosikokoukseen ja valtakunnallisiin järjestöpäiviin. Nämä ovat tärkeitä yhteistyön foorumeita. Lue lisää jäsenyydestä!

Tuki koko perheelle

  • Syöpähoitojen päättymisen perhekurssi

    Intensiivisen ja pitkän hoitojakson aikana koko perheen arki on muuttunut täysin, sillä hoidot ja sairaalakäynnit ovat rytmittäneet perheen arkea.

    Hoitojen päätyttyä perheet saavat kurssilta ammatillista tukea, vertaistukea, sekä tietoa, miten selvitä ja luottaa arkeen ilman tiivistä hoitosuhdetta sairaalaan. Kurssi sisältää asiantuntijoiden luentoja/alustuksia hoitojen päättymiseen liittyvistä teemoista kuten myöhäishaitoista ja myöhäisseurannasta. Lisäksi kurssilla tuetaan sopeutumista uudelleen normaaliin lapsiperhearkeen. Kurssin teemoja käsitellään myös ammatillisesti ohjattujen vertaistukikeskusteluiden avulla.

    Aikuisten keskusteluryhmien aikana lapset työstävät kokemuksiaan ikätasoisesti omissa vertaisryhmissään erilaisten toiminnallisten menetelmien avulla.

    Kurssin tavoitteet:

    • tukea perheitä ja helpottaa normaaliin arkeen palaamista
    • auttaa syöpään sairastuneen lasten perheitä käsittelemään omia tunteita
    • antaa tietoa syöpähoitojen päättymiseen liittyvistä asioista kuten myöhäisvaikutuksista ja -seurannasta
    • mahdollistaa vertaistuki vanhemmille ja lapsille ikätaso huomioiden.

    Lapsensa menettäneiden perhekurssi:

    Hyvistä hoitotuloksista huolimatta osa syöpään sairastuneista lapsista menehtyy. Kun lapsi kuolee syöpään, vanhemmat ja sisarukset tuntevat lohdutonta surua, jota on hyvä käsitellä huomioivassa ja turvallisessa ilmapiirissä.

    Kurssin tarkoituksena on tukea perheitä suruprosessissa ja helpottaa normaaliin arkeen palaamista sekä auttaa syöpään menehtyneiden lasten perheitä käsittelemään omia tunteita turvallisessa ilmapiirissä. Kurssilla ei käsitellä akuuttia kriisiä, mutta tarjotaan kriisin jälkeistä ammatillista tukea.

    Lapsensa menettäneiden perhekurssi on ammatillisesti ohjattu, mutta vertaistuki toisten samaa kokeneiden perheiden kanssa on keskeisessä roolissa.

    Myös sisarusten suru otetaan huomioon. Lasten kanssa surua käsitellään ikätaso huomioiden toiminnallisin menetelmin. Keskeistä on perheen lasten huomioiminen. Lapsille tulee kokemus, että he eivät ole raskaassa tilanteessaan yksin, vaan on muitakin lapsia, jotka ovat kokeneet saman.

    Kurssin tavoitteet ovat:

    • antaa ammatillista tukea suruprosessissa
    • helpottaa normaaliin arkeen palaamista
    • tukea perheenjäseniä tunteiden käsittelyssä kriisin jälkeen
    • mahdollistaa vertaistuki.

    Katso tulevat kurssit Sylvan tapahtumakalenterista.

  • Sylva tarjoaa tuettuja viiden päivän lomia alle 18-vuotiaiden syöpään sairastuneiden lasten ja nuorten perheille.

    Sylvan tuetut lomat toteutetaan yhteistyössä Hyvinvointilomat ry:n kanssa, joka järjestää lomat Sosiaali- ja terveysministeriön Veikkaus-voittovaroista myöntämällä avustuksella. Sylva maksaa perheiden omavastuuosuudet.

    Lomaan sisältyy majoitus perhekoon mukaisessa huoneessa/huoneistossa, lomaohjelma ja täysihoitoruokailut (aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala). Perheet vastaavat itse vakuutuksista, matkajärjestelyistä ja matkakuluista lomapaikkaan.

    Lomalle pääseminen ei edellytä Sylvan jäsenyyttä. Tuetuista lomista tiedotetaan Sylvan tapahtumakalenterissa.

  • Onko lapsesi syöpähoidoissa HYKS:ssä ja tarvitsette asuntoa, jotta voitte olla lapsenne lähellä?

    Kysy HUS:n Uuden lastensairaalan Vuodeosasto Taikan osastosihteeriltä perheellenne Sylvan asuntoa Meilahdesta, HYKS:n läheisyydestä. Sylvalla on Kuusitiellä kaksi perheasuntoa, joissa syöpähoidoissa olevan lapsen perhe voi asua ilmaiseksi.  Tarjolla on kodinomaista asumista, tarvitsetpa paikkaa sitten muutamiksi päiviksi, viikoiksi tai kuukausiksi.

    Asunnot ovat remontoituja ja kalustettuja, ja niissä on myös lakanat ja pyyhkeet, astioita, kahvinkeitin, mikro, TV, jääkaappi/pakastin, pyykinpesukone, astianpesukone, leluja ja pelejä lapsille ja nuorille sekä langaton verkkoyhteys.

    Lue artikkeli Sylvan Kuusitien asunnot remontoitiin.

  • Katso koko perheelle suunnatut tapahtumat ja toiminta Sylvan tapahtumakalenterista.

Sylvan stipendit

Sylva myöntää vuosittain, lukuvuoden päätteeksi, stipendejä syövän sairastaneille lapsille ja nuorille, heidän perheilleen sekä kavereilleen. Stipendit on tarkoitettu kannustukseksi ja kiitokseksi niille, joita sairaus on koskettanut. Lue lisää stipendeistä.

Leadoo yhteydenottobotti Hyppää upokkeen ohi