Suoraan sisältöön
Neuroblastooma on aivokasvainten jälkeen yleisin kiinteä syöpä lapsilla, ja Suomessa tavataan lähes 10 uutta tapausta vuosittain.

Neuroblastooma (NBL) on erilaistumattomasta hermokudoksesta lähtöisin oleva kasvain, joka edustaa noin 10-15%:a lasten kiinteiden kasvaintautien kokonaisuudesta ja on tavallisin lapsuusiän kiinteä kasvain keskushermoston ulkopuolella.

Lapset ovat sairastuessaan keskimäärin vajaan 2 vuoden ikäisiä eikä tautia juurikaan tavata yli kymmenvuotiailla. NBL:n syy on edelleen avoin ja suvuittain esiintyminen on erittäin harvinaista. Joillakin potilailla NBL liittyy ns. hermostopienan kehityshäiriöihin (esim. Hirschprungin tauti).

Noin kahdessa tapauksessa kolmesta NBL esiintyy vatsan alueella saaden siellä useimmiten alkunsa jommastakummasta lisämunuaisesta. Tautia voi esiintyä myös rintakehän alueella, selkärangan vieressä.

NBL:n ennusteeseen vaikuttavat keskeisellä tavalla potilaan ikä, kasvainsolukon erilaistumisaste sekä geeneihin ja kromosomeihin liittyvät asiat. Riippuen uusiutumisriskistä, sairastuneista 50-85% on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.

Hoidot vaihtelevat pelkästä leikkauksesta aina leikkauksen, sytostaatti- ja sädehoitojen sekä kantasolusiirron yhdistelmiin.

Lue lisää neuroblastoomasta täällä.