Siirry suoraan sisältöön

Vapaaehtoistoiminta lisää hyvinvointia

Vapaaehtoistoiminnan hyvinvointivaikutukset ovat merkittäviä saajalle mutta myös vapaaehtoistoimijalle itselleen.

Vapaaehtoistoiminnan hyvinvointivaikutukset ovat merkittäviä saajalle mutta myös vapaaehtoistoimijalle itselleen. Vapaaehtoistoiminta ei korvaa ammattityötä, mutta ammattityö ei myöskään korvaa vapaaehtoistoimintaa – vapaaehtoistoiminnalle on oma tärkeä paikkansa ammatillisten palvelujen rinnalla.

Vapaaehtoistoiminnan vaikutukset myös yhteiskunnassamme ovat laajat. Helsingin Yliopiston ja Ruralia Instituutin teettämän tutkimuksen Vapaaehtoistyön kansantaloudelliset vaikutukset (2016) mukaan vapaaehtoistoimintaan sijoitettu euro tuottaa kuusi euroa takaisin yhteiskunnalle. Vapaaehtoistoiminta on vastuullinen valinta, eikä se pyöri itsestään. Siihen annettu panos palautuu moninkertaisesti.

Vapaaehtoiset toimivat yksilöinä yhteisössä. Vapaaehtoinen tutustuu uusiin ihmisiin, kokee jaettua iloa, oppii uusia asioita ja saa uusia kokemuksia. He ovat tulleet kutsutuiksi tehtävään.

Vapaaehtoistoiminnassa yhteisöön liittyminen, osallisuus, sosiaalinen pääoma, elämän merkityksellisyys, hyvän tekeminen ja saaminen tuottavat ihmiselle inhimillisiä kohtaamisia ja lisäävät elämän merkityksellisyyttä. Moni merkityksellinen asia jäisi tekemättä, sanomatta, ihminen kohtaamatta ja yksinäisyys vähentämättä, ellei olisi vapaaehtoisia.